Állami támogatást kérhetnek azok a munkaadók, akik ukrán dolgozókat vesznek fel

2022. március 10. – 22:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnából a háború miatt Magyarországra menekült emberek munkavállalását támogató intézkedésről döntött a kormány – derül ki a csütörtök esti Magyar Közlönyből.

A feltételeknek megfelelő munkaadó állami támogatásra jogosult, ha ukrán állampolgárt munkavállalóként 2022. február 24-én vagy azt követően foglalkoztat Magyarország területén történik határozott vagy határozatlan időre, legalább heti húsz órában.

A támogatást havonta, utólag folyósítják, és az összeget a munkaadó a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani. A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének 50%-a, de nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyerekenként járó további 12 000 forintnak az összegét. Ha a kiskorú gyerek mindkét szülője azonos munkaadó munkavállalója, akkor a munkaadó a gyerek után járó támogatásra csak egy munkavállaló szülő esetén jogosult. A lakhatási és utazási költségnek támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50%-ban viseli.

A támogatást külön kérelmezni kell, az a gazdasági társaság jogosult rá, amely Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek, és nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, ellene jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás nincs folyamatban. A kérelmet a munkaadó a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton nyújthatja be, ezután 8 napon belül döntenek, megkapja-e.

A munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy ukrán amíg dolgozójának fennáll a jogviszonya, végig gondoskodik a munkavállaló (valamint szükség esetén annak kiskorú gyereke) szálláshelyének biztosításáról és szervezett körülmények között garantálja a munkába járást.

A magyar kormány egyébként évek óta egyre több vendégmunkás foglalkoztatását szorgalmazza az országban a több ágazatban kialakult munkaerőhiány miatt. Az egyszerűsített procedúrának köszönhetően évről évre többen jöttek Magyarországra dolgozni Ukrajnából is – a háború miatt menekülő emberekkel ez a szám most hirtelen megtöbbszöröződött, habár azt még nem lehet tudni, közülük hányan maradnának itt akár hosszabb távon is. A friss kormányrendelet mindenesetre az ő foglalkoztatási helyzetüket javíthatja és egyben enyhítheti a hazai munkaerőhiányt, ami az építőipartól és a feldolgozóipartól kezdve a turizmus-vendéglátáson át egyre több ágazatban gátja a növekedésnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!