Fű alatt megváltoztatták a napelemes pályázatot, nem lesznek pluszpontok

2022. március 10. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Átírták a nagy lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési EU-pályázat szabályrendszerét március 4-én, de erről nem tájékoztatták az érintetteket, írja a Portfolio. A lap megjegyzi, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleményéből kimaradt az igazán fontos rész: a pluszpontszámok rendszerét kivették belőle.

A pályázati felhívás átírt verziójában már tehát csak ötféle értékelési szempontnak kell megfelelni, és mivel kidobták a pontszámok rendszerét, ezért mostanra a döntéshozatali eljárás is megváltozott: „a pályázatok azok feldolgozásának sorrendjében, a forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban”.

A korábbi változatban még az egyes lezárt beadási körök után 30 napon belülre ígérték a döntéshozatalt, most nincs konkrét vállalás, várhatóan a következő hetekben sorozatban születnek meg a támogató/elutasító döntések, amelyekről majd „az érintett pályázók elektronikus úton a pályázati rendszeren keresztül kerülnek értesítésre.”

Az ITM keddi közleménye szerint a kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra, „ezt segíti a tavaly ősszel meghirdetett lakossági pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. Ezzel a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz jutnak, megőrizve és tovább erősítve a rezsicsökkentés eredményeit”.

Meghosszabbodik a projektek megvalósítási határideje, a pályázóknak napelemes rendszer kiépítése esetén fél évvel, fűtéskorszerűsítési beruházás megvalósításakor nyolc hónnappal több idejük lesz. A benyújtott pályázatokról a következő hetekben döntenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!