Tavaly az Európai Unión belül Magyarországon nőtt a legtöbbet a lakossági hiteltartozás mértéke

2022. március 10. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háztartások hiteltartozása 15 százalékkal, a vállalatoké 11százalékkal nőtt tavaly Magyarországon. Így a lakossági hiteltartozások növekedését tekintve 2021-ben első helyen végeztünk az EU-ban, a vállalatiban pedig a harmadik helyen, de a hitel/GDP mutatónk még messze alatta van az EU-s átlagnak – írja az MNB friss, Hitelezési folyamatok kiadványára hivatkozva a Portfolio.

A lakossági hitelezésben közel 204 milliárd forinttal bővült a háztartási hitelállomány a negyedik negyedévben. A teljes állománynövekedés 2021-ben 15,2 százalék volt, a törlesztési moratórium nélkül pedig ez mintegy 9,9 százalék lett volna az MNB becslései szerint. A növekedéshez leginkább a lakáscélú hitelek járultak hozzá. Magyarországon valósult meg tehát az EU-ban a legnagyobb háztartási hiteldinamika 2021-ben, a hitel/GDP mutató azonban csak 17 százalék, ami ugyan magasabb az elmúlt évek 14 százalékos mélypontjánál, de nemcsak az EU 52 százalékától, hanem a visegrádi országok átlagától is jelentősen elmarad. A lap azt is kiemelte, hogy

az otthonfelújítási hitel tavalyi megjelenése és a Zöld Otthon Program átrendezte az új lakáscélú hitelek szerkezetét, utóbbi hatására az új lakásokra felvett hitelek részaránya már közel egyharmad az új lakáshiteleknél.

A vállalati hitelezés terén közel 400 milliárd forinttal bővült a hitelállomány a negyedik negyedévben, így 10,7 százalékkal emelkedett a vállalati hitelállomány 2021 egészében. A hitelintézetek által lejegyzett, megvásárolt vállalati kötvényállománnyal együtt 18 százalékos volt a dinamika, a kis- és középvállalkozások hitelállománya pedig 16,8 százalékkal növekedett. A csaknem 10,7 százalékos vállalati hitelállomány-növekedés a harmadik legmagasabb volt az EU-ban, így a hitel/GDP arány az utóbbi évek 16 százalékos minimumszintjéről 19 százalékra emelkedett, ami megfelel a visegrádi országok átlagának, de elmarad az EU 36%-os átlagától – emelte ki a Portfolio.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!