A bírálók környezetében landolt minden negyedik forint a Pest megyei vidékfejlesztési támogatásokból

2022. március 9. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Leader-program az EU hazánkban legrégebben működő támogatási programja, de a keretében zajló pénzosztások az alacsony összegek miatt általában radar alatt maradnak. Néha mégis eléri az ingerküszöböt egy-egy résztvevő szervezet, ilyen volt például a Hajt-A Csapat Egyesület, amelynek irányítója (Kaszanyi József, Mende polgármestere) azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Zanzibáron nyaralt a Covid-járvány idején. Ennek kapcsán aztán kiderült, hogy családja több tízmillió forintban részesült a Leader-keretből, amelynek kiosztásában neki is szerepe van.

A 24.hu most áttekintette a Hajt-A Csapat elmúlt ötéves pénzosztási tevékenységét, és arra jutottak: minden negyedik forint azok közvetlen környezetében landolt, akik döntő pozícióban vannak a pályázati pénzek kiosztásánál. A most záruló ötéves ciklus kerete nagyjából 920 millió forint volt, a lap összesítése szerint a bírálóbizottság tagjaihoz köthető magáncégek, önkormányzatok és civil szervezetek 220 millió forintot meghaladó összeghez jutottak hozzá ebből a forrásból, miközben a szervezethez 26 Pest megyei település tartozik.

A lap cikke szerint Kaszanyihoz és családtagjaihoz köthető szervezetek vitték el a legtöbb pénzt, de sikeresen lobbizhatott Katus Norbert, Sülysáp fideszes alpolgármestere is. Rajtuk kívül a bírálóbizottság tagjai között van a nagykátai Fidesz-szervezet elnöke, az úri polgármester és a tápióbicskei Fidesz egyik vezetőségi tagja is, illetve újonnan érkezett tag Monor polgármestere, Darázsi Kálmán (szintén fideszes politikus).

A Hajt-A Csapat ráadásul az elmúlt években ráadásul folyamatosan csökkentette a pályázatok leadására biztosított időkeretet. Tavaly nyáron még két hetet adtak, novemberben ez az idő négy, decemberben pedig három napra csökkent, majd a januári megnyitásnál már csak kétnapos volt az időablak. Így egyre kevésbé valószínű, hogy olyanok is tudnak pályázni, akik nem tartoznak a belső körhöz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!