Drágul az élelmiszer, sokan nézik az akciós árakat

2022. március 5. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok több mint fele rendszeresen figyeli a kedvezményes termékeket, derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Az is látszik, hogy a nők fölényben vannak a férfiakkal szemben ezen a téren, a budapestiek táborában pedig viszonylag kevesen vannak az akcióvadászok.

A lap szerint ijesztő mértékű élelmiszer-drágulás alakult ki az utóbbi időszakban. A legfrissebb inflációs adatok szerint januárban több mint 10 százalékos volt az áremelkedés, havi szinten pedig 3 százalékos, amire évek óta nem volt példa. Közben pedig világszerte is meredeken emelkednek az élelmiszerárak a FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) elemzése alapján.

A többség élelmiszer-vásárlás előtt megnézi a boltláncok kínálatát, akcióit – derült ki derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A válaszadók 53 százalékára igaz ez, azaz éppenhogy többségben vannak, akik rendszeresen szondázzák a kínálatot. A válaszadók alig több mint negyede alkalmanként néz rá az akciós kínálatra, 13 százalékuk a bejáratott üzletet választja. A felmérés szerint a vásárlók 6 százaléka nem foglalkozik ezzel, bármelyik üzlet jó nekik.

A nők érzékenyebbek az árakra: tízből hatan rendszeresen körülnéznek, mielőtt elindulnak a boltba az élelmiszerekért. A férfiaknak csak a 44 százalékára igaz ez. Az életkort nézve az idősebbek között van a legtöbb akcióvadász, 59 százalékuk rendszeres akciófigyelő. Igaz, a középkorúak és a fiatalok körében is többségben vannak.

A végzettség szerinti bontás összefüggésben van a jövedelmi helyzettel. Az alapfokú végzettségűek átlagfizetése alacsonyabb, mint a többieké, körükben 61 százalékos az akciókat keresők aránya. A diplomások közül 10-ből 4-en teszik ugyanezt. A lakóhely szerinti bontásból pedig az derül ki, hogy a fővárosiak között a legalacsonyabb az akciókat rendszeresen figyelők aránya. A megyeszékhelyen lakóknál a legmagasabb, 58 százalékuk rendszeres olvasója az akciós újságoknak.

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!