Nébih: Túlteng a mérgező aflatoxin a Torras Bio kakaóporban

2022. március 4. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Magas aflatoxin-tartalom miatt a forgalmazó Asix Distribution Kft. visszahívja és kivonja a forgalomból a 150 grammos kiszerelésű, glutén- és hozzáadottcukor-mentes Torras Bio csökkentett zsírtartalmú kakaóport – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A Nébih és a forgalmazó is kéri a vásárlókat, hogy a 2023 január 31. minőségmegőrzési idővel, valamint a 21204-01 tételszámmal rendelkező terméket ne fogyasszák el. A vételárát visszafizetik, ha a vevők a terméket visszaviszik az áruházakba – olvasható a hivatal oldalán.

A közlemény szerint az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát uniós jogszabály írja elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!