Rekordmélységbe taszította a forintot a háborús eszkaláció, 379 forint is volt már egy euró

2022. március 1. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Már 379 forintot is kellett adni egy euróért. A gyengülés oka elsősorban nem hazai, hanem regionális és globális, de a folyamat mindenképpen aggasztó.

Soha nem látott mélységig, előbb 375 forintig, majd nem sokkal később 379 forintig gyengült a magyar deviza az euró ellenében. Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint ebben elsősorban két hír játszhatott szerepet,

  • részben az, hogy Magyarország is jobban bevonódik a konfliktusba, támogatja, hogy Ukrajna uniós tagságot kapjon,
  • részben pedig azok az ellentmondásos hírek, amelyek szerint Belarusz is belépett, vagy beléphet katonai csapatokkal is a háborúba, ezt az információt Minszk cáfolta.

A magyar deviza rekordgyengesége mögött az elsődleges ok biztosan az orosz-ukrán háború, a konfliktus nyomában általában is leértékelődnek a közeli, kisebb országok devizái, de a befektetők a konkrét gazdasági hatásokra is gondolhattak, amikor az eladás mellett döntöttek.

A fejlett devizák (a dollár, a svájci frank, a japán jen és az euró) ilyenkor egyfajta menedéket jelent, amikor általános a kockázatkerülés.

De emellett is vannak speciális hatások:

1. A gazdasági kapcsolatok szűkülése mindenkit sújt majd Nyugat-Európában, de azért a közelebbi országok erősebben ki vannak téve a kereskedelmi, energetikai, élelmiszeripari és pénzügyi kapcsolatok akadozásának.

2. Az energiaárak, elsősorban a gázár, de az olajár emelkedése is betett Magyarországnak, romlott a cserearányunk, több exportterméket kell előállítanunk, hogy ugyanannyi importenergiát beszerezzünk.

3. A világ tőkepiacain ilyenkor a tőkeáramlás (a flow) megindul a fejlődő országok devizái, vagyis a kockázatos eszközök felől az aranyba, a dollárba, a fejlett piaci kötvényekbe és a biztonságosabbnak, ellenállóbbnak gondolt részvényekbe, ez sem a forintnak kedvezett.

4. Itthon ráadásul pár nagyobb projekt is veszélybe került (Paks2, OTP orosz és ukrán leányai, közös cégek, gáztranzit), akár ezt is árazhatták a befektetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!