Gyengül a rubel, a forint és az OTP

2022. február 28. – 10:44

frissítve

Gyengül a rubel, a forint és az OTP
A rubel árfolyama most ennél is gyengébb, bőven 100 feletti az euróhoz és a dollárhoz képest. Fotó: Szergej Ilnyickij / MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepetést nem okozott az áresés, egyelőre igazi pánik legfeljebb csak Oroszországban tapasztalható.

Február 28-án reggel természetesen estek a nemzetközi tőkepiacok, hiszen a nemzetközi helyzet csak fokozódott azzal, hogy egyes orosz bankokat levágtak a SWIFT-rendszerről. Ilyenkor mindig van egy „túlreakció” is, vagyis sokan akarnak egy szűk ajtón kiszaladni, de aztán eljön a stabilizáció is, mégha természetesen a mínuszok indokoltak is – vélte Török Lajos, az Equilor Zrt. vezető elemzője.

A forint történelmi mélységek felé is elnézett, de e sorok írásakor nincs pánik, 370 forintot kérnek egy euróért.

Az MNB most azt tervezte, hogy csütörtökön nem bolygatja az egyhetes betéti tendert, de az események tükrében lehet, hogy módosítani kell ezt az elképzelését. A Sberbank most két napig fel van függesztve, de ebből még nem feltétlenül lesz itthon pénzpiaci turbulencia.

A Sberbank Magyarország ki is adott egy közleményt, amely szerint


„A Sberbank Magyarország Zrt. magyar pénzforgalmi szolgáltatóként önálló, magyar SWIFT-kóddal rendelkezik, és hozzáférését a nemzetközi fizetési rendszerhez a javasolt szankciós rendelkezések egyértelműen nem érintik.”

A legrosszabbul természetesen a rubel reagált, itt most nagyon hektikus a kereskedés, a nyitás pillanatában tapasztalható 40 százalékos esésből már visszajött a rubel, de egy forintos analógiával olyan a helyzet, mintha a 360 forintos pénteki euró helyett hétfő reggel 510 forintra ugrott volna az árfolyam, és most már „csak” 435 forint lenne az euró. Hangsúlyozottan nem a forintról beszélünk, csak a rubel drasztikus gyengülését és az orosz bankpánikot szerettük volna érzékeltetni.

A magyar papírok közül az OTP esik a legjobban (e pillanatban 7 százalékkal), a banknak van orosz, ukrán bankja. Ez sem meglepetés, hiszen az egész európai bankrendszert „szétütötték”, például a holland ING, illetve a német Deutsche Bank is esett. Az OTP esetében a háború kirobbanása óta már arányaiban többet esett a részvény, mint az orosz és az ukrán bank részesedése az eredménytermelésből, vagyis olyan az értékelés, mintha a befektetők nemcsak profitelmaradással, de leírásokkal is számolna.

A Richter a remek eredményei ellenére is esik, nyilván itt is a jövő rubelkockázatai hatnak, de a legmeglepőbb, hogy a Mol emelkedni is tudott. Ennek az lehet az oka, hogy a 100 dollár feletti olaj azért a cégnek segít is, ettől függetlenül a 2 százalékos áremelkedés így is nagyon váratlan.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!