Vezető orosz bankárok kaptak aranyútlevelet Bulgáriától

2022. február 14. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország néhány vezető bankára bolgár aranyútlevelet kapott, bár nincs bizonyíték arra, hogy valódi befektetéseik lennének az Európai Unió legszegényebb tagállamábanírja az Euractiv brüsszeli hírportál alapján az MTI. Bulgáriában olyan oroszok kaptak a bolgár államtól állampolgárságot és ezzel jogot a szabad mozgásra az egész Európai Unió területén, mint például Dmitrij Kusajev, a Credit Suisse moszkvai irodájának igazgatója, Roman Nagajev, az orosz VTB Capital bank volt befektetési banki igazgatója és Igor Finogenov, az Eurázsiai Fejlesztési Bank volt igazgatója, aki korábban az orosz pénzügyminiszter munkatársa volt – számolt be a Bird.bg bolgár oknyomozó weboldal. A bolgár állampolgárság megszerzésének egyik kritériuma – az aranyútlevél-program keretében – a gazdaságba történő befektetés ingatlanba, vállalkozásba vagy bankbetét révén.

Kusajev, Nagajev és Finogenov nem rendelkeznek ingatlannal Bulgáriában, illetve nem tulajdonosai vagy nem irányítanak vállalatokat – emlékeztet az Euractiv. A portál szerint ez azt jelenti, hogy nem a reálgazdaságba fektettek be, hanem valószínűleg bolgár állampapírokat, azaz államadósságot vásároltak. A bolgár állampolgársági törvény által biztosított másik lehetőség a készpénzbetét elhelyezése bolgár bankban, de egy vizsgálat megállapította, hogy sok kérelmező hitelt vett fel a betét elhelyezéséhez.

Bulgária decemberben hatalomra került új kormánykoalíciója azt ígéri, hogy a következő hetekben megszünteti az országban az aranyútlevél megszerzésének lehetőségeit. Az Euractiv Bulgaria adatai szerint összesen 97 külföldinek van bolgár aranyútlevele, köztük negyven százalékban oroszoknak. Kilenc éve, 2013-ban vezették be a bolgár állampolgárság megszerzésének lehetőségét cserében befektetésekért, ami azonban nem eredményezett valódi befektetéseket. Ez a helyzet a három orosz bankár esetében is – állítja az Euractiv.

Svájc második legnagyobb bankja, a Credit Suisse jelenleg vádlottként szerepel abban a perben, amelyben állítólag több millió eurót mosott tisztára az intézmény pénztárán keresztül egy bolgár kábítószer-kereskedő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!