Elszálltak az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások 2021-ben

2022. február 7. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1404 milliárd forintot költött el a kormány 2021-ben az államadósság finanszírozásával kapcsolatosan, ez minden idők legnagyobb összege ebben a kategóriában, és ez még tovább növekedhet idén – írja a Népszava. A nettó, vagyis kamatbevételekkel csökkentett kiadás ennél valamivel kevesebb, 1274 milliárd forint lett, de ez sem túl biztató, mert az összeg korábban nem haladta meg az 1000 milliárd forintot. A kamatkiadások azért lőttek ki, mert a válságkezelés és más kormánykiadások miatt két év alatt 10 ezer milliárd forinttal nőtt az államadósság, emellett pedig a kamatemelések miatt emelkedtek az állampapíroktól elvárt hozamok, ami azzal jár, hogy a nagyobb adósságot drágábban lehet finanszírozni.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nemrég figyelmeztetett arra, hogy a kamatkiadások tovább nőhetnek, ezért az államnak új bevételi forrást kell találnia a 2019-eshez képest. A becslés szerint a kamatkiadások növekedése a 2019-es évhez képest elérheti az évi 400-600 milliárd forintot, ami a GDP 1 százaléka. Az államadósság kamatkiadása prioritást élvez minden más kiadáshoz képest, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy az államháztartás hiányát a GDP 7 százalékáról 3-ra kell csökkenteni.

Decemberben derült ki, hogy a kormány 350 milliárd forintnyi beruházást halaszt el, az intézkedés célja, hogy anélkül csökkenjen biztosan idén év végén az államadóssági ráta, hogy közben leapasztanák a költségvetés likvid tartalékait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!