Hétfőtől elérhető a támogatás, amivel bárki leválthatja a kisteherautóját biciklire

2022. február 06. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Február 7-én indul a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó 400 millió forint keretösszegű pályázat első szakasza, amely a városi térségekben szállítási tevékenységet, vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégek, gazdasági társaságok, valamint civil szervezetek számára nyújt segítséget elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzéséhez – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye szerint a magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt e-cargo biciklit vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől, utófinanszírozott támogatással, amelynek mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint.

Az elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye 250 W vagy annál kisebb lehet. Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha elérné a 25 km/h sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Kerékpáronként egy pót akkumulátor beszerzése is támogatott.

„Bízunk benne, hogy a jövőben egyre több elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt láthatunk majd közlekedni az utakon, hiszen ezek számos területen nyújtanak alternatívát. Így például sokszor egy hagyományos kisteherautót is ki lehet velük váltani, és az elektromos rásegítés miatt a környezetünk jobbá tételéhez is hozzájárulnak”

- mondta el Steiner Attila.

Az érdeklődők a pályázat első szakaszában február 11-ig itt igényelhetik a támogatást, a következő fordulóban erre március 7-11. között lesz lehetőségük.

Kövess minket Facebookon is!