Célállomástól független klímavédelmi szabályokat szeretne négy légitársaság, köztük a Wizz Air és a Ryanair

2022. február 4. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy légitársaság – az easyJet, a Ryanair, a Jet2 és a Wizz Air – az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetséggel (T&E) közösen azonos szabályokat szorgalmaz az európai repülőterekről induló valamennyi járatra.

A T&E MTI-nek küldött pénteki közleményében felidézte, hogy az Európai Bizottság az „Irány az 55%!” elnevezésű klímavédelmi csomagjában a légi közlekedésre vonatkozó szabályok reformját is javasolja. A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a bizottság javaslata csak az Európai Unión belüli járatokat érinti, pedig a kibocsátások több mint 60 százalékáért az EU-n kívülre induló és onnan érkező járatok felelősek.

A négy légitársaság és a T&E közös állásfoglalása szerint ahhoz, hogy a légi közlekedési ágazat 2050-re szén-dioxid-mentessé váljon, elengedhetetlen a feladatok egyenlő elosztása minden szereplő között. Nem szabad mentességeket adni, be kell vonni az EU-n kívüli célállomásokra irányuló, és onnan érkező járatokat is az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerébe – írják a közleményben.

A Wizz Air csoport vezérigazgatója, Váradi József hangsúlyozta, hogy függetlenül a végső célállomástól, az intézkedéseknek minden járatra vonatkozniuk kell, hiszen a szén-dioxid-kibocsátás nem áll meg az EU határainál.

Ahogyan az egy januári jelentésből kiderült, rekordmelegek voltak tavaly is az óceánok, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban. A klímaváltozásról a Telex Névérték rovatában két szakértő is kifejtette álláspontját, ez itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!