Egyre közelebb a 100 dolláros hordónkénti olajár

2022. január 26. – 22:51

Egyre közelebb a 100 dolláros hordónkénti olajár
Houstoni látkép, nem szép, viszont csúnya. Fotó: Brandon Bell / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán feszültség a fő magyarázat, de kezd minden összeállni.

Energiaár-emelkedés – szinte minden nap rácsodálkozhatunk a drágulás meglepően erőteljes ütemére. Elég sokáig volt erről egy olyan állandó tételmondat, hogy mostanában a gázárak drágulnak a legjobban, ez meghatározza az áram árát, és az olaj sokáig egy kicsit nyugodtabb, de azért az is szépen lassan megy felfelé.

Aztán ez megváltozott, a fontosabb olajjegyzések (WTI, Brent) és a földgáz elszámolóárai most összesimultak,

  • egy hónap alatt 18-20 százalékkal,
  • fél év alatt 27-30 százalékkal,
  • egy év alatt 70-80 százalékkal drágultak a mértékadó jegyzések mind a gáz, mind az olaj esetében.

Az áramárak eközben egészen durva, 300 eurós szinteken vannak itthon, ebben viszont jobban széttartanak az egyes országok árai

Mint a Reuters cikke most kiemelte, 2014 óta először törte át az olaj ára a hordónkénti 90 dolláros árat, igaz aztán mind a Brent, mind a WTI visszakorrigált 90 dollár alá. A magas ár mindenesetre elsősorban az orosz-ukrán feszültségnek köszönhető.

A modern világ egyik legszörnyűbb jelenségeinek az egyike, hogy amikor egy meghatározó erővel rendelkező olajtermelő ország háborút, viszályt szül, akkor azzal nyereséget realizál, mert a geopolitikai feszültségek mindig megemelik az árat.

Talán még az sem véletlen, hogy a legnagyobb olajtermelők, gondoljunk Oroszországra, Szaúd-Arábiára, vagy Venezuelára nem éppen a világ legdemokratikusabb, legbékésebb országai.

A piacok mindenesetre eléggé idegesek amiatt, hogy az európai fizikai ellátás megszakadhat.

Joe Biden amerikai elnök kedden azt mondta, hogy fontolóra veszi Vlagyimir Putyin elnök elleni személyes szankciókat, de az Egyesült Arab Emírségek egyik bázisa ellen jemeni támadás is indult, ráadásul az OPEC termelésbővítési lehetőségei is mintha kifulladnának..

Nagyban fokozza a bajt, hogy a világ nagy olajtermelő cégei már egyre nehezebben kapnak finanszírozást, elmaradtak a beruházásaik. Közgazdaságilag értelmetlen átalakításokon gondolkodnak, például azon, hogy leválasszák a fosszilis termelésüket és ezeket a cégeket hedge fundoknak adják, és a tőzsdén csak valami furcsa, kísérletező, a jövő irányait kereső ESG-kompatibilis részlegek maradnak.

Természetesen, ha a big picture-t nézzük, a világ megmentéséért semmi sem nagy ár, a sokkal drágább olaj sem, de lassan érdemes lenne legalább tisztábban kitenni a kártyákat az asztalra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!