Elítélték a szakolyi polgármestert, aki több mint 60 millió forint másra szánt pénzt fordított az önkormányzat működésére

2022. január 13. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Ítélet született a különféle támogatási pénzeket kreatívan felhasználó szakolyi expolgármester ügyében – derül ki a Nyíregyházi Törvényszék közleményéből.

Szűcs Gabriella volt polgármestert és vádlottat a bíróság 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a polgármesteri, polgármesteri referensi és a civil szervezetek vezető tisztségviselője foglalkozás gyakorlásától.

A Szabolcs megyei Szakolyon kisebb megszakítással 2006 óta Szűcs Gabriella volt a polgármester. Ügyének háttere, hogy az ügyészség szerint a vádlottak (Szűcs és munkatársai, például az alpolgármester és a jegyző) a polgármesteri hivatal működésére fordítottak különféle pénzeket, amelyeket teljesen más célokra kaptak, miközben papíron úgy tüntették fel, mintha megfelelően lettek volna elköltve a támogatások. A polgármester azzal védekezett, hogy máskülönben nem tudtak volna működni.

Az első tényállásban hozott friss ítélet szerint a vádlottak az óvodai tornaterem megépítésére 2009 nyert 11 640 000 forint vissza nem térítendő támogatást nem költötték el eredeti rendeltetésének megfelelően 2010. június 30-ig (eddig kellett volna elvégezni a beruházást), ehelyett a pénzt az önkormányzat saját működési költségeire fordították. A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy ha a beruházás nem valósul meg, a támogatási összeget vissza kell fizetni. Annak érdekében, hogy a visszafizetést elkerüljék, az önkormányzat a 2010. évre vonatkozó beszámolóját olyan valótlan tartalommal nyújtotta be a Magyar Államkincstár helyi igazgatósághoz, mintha az elnyert támogatást ténylegesen felhasználták volna.

A második tényállás szerint Szakoly község 2016-ban 9 olyan hatósági szerződés kötött a Kormányhivatallal, mely alapján változó létszámú személy közfoglalkoztatását vállalta, akiknek bérét és a programok egyéb költségeit a kormányhivatal térítette meg. Ezen szerződések alapján a támogatásokat kizárólag a közfoglalkoztatás kiadásaira lehetett felhasználni. 2016 májusában a Magyar Államkincstár felfüggesztette Szakoly község állami normatív finanszírozását, így az önkormányzat nem tudta kifizetni dolgozóinak bérét. Emiatt a polgármester javasolta a képviselő-testületnek, hogy az önkormányzati dolgozók bérét a közfoglalkoztatás kiadásainak fedezetére szolgáló pénzösszegekből fizessék ki. A harmad- és negyedrendű vádlottak képviselőként a határozatot annak ellenére szavazták meg, hogy tisztában voltak annak szabálytalanságával. A hivatal az elkülönített alszámlán kezelt támogatási összegből összesen 20 182 436 forintot fordított az önkormányzat saját dolgozóinak kifizetésére.

A harmadik tényállás egy taotámogatás jogtalan felhasználásáról szól. Szűcs Gabriella 2007-től 2017-ig ellátta a község sportegyesületének elnöki tisztségét is, az egyesület 2013-2016 évben összesen 31 676 345 forint taotámogatást kapott. Ezt célhoz kötötten, a helyi sportpálya felújítására, modernizálására, utánpótlás-nevelésre lehetett volna fordítani, ám a polgármester a fenti összeget kölcsönként Szakoly község önkormányzatának átutalta.

A törvényszék a másodrendű vádlottat (P. S.) 280 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, míg a negyedrendű vádlottakat (G.J. és V.r. dr. N.E.) megrovásban részesítette. A harmadrendű vádlott (dr. B.Zs.) az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalás jogáról, vele szemben a bíróság 2019. október 1-jén hozott ítéletet, melyben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt megrovásban részesítette.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom