A földgázfogyasztáson is meglátszik, hogy a szokásosnál melegebb volt az év elején

2022. január 12. – 19:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az enyhe időjárás miatt jóval kevesebbet fűtöttünk 2022 elején, mint az előző években. Január első hetében mindössze 248,6 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország – írja közleményében a Magyar Energetikai- és Közműszabályozási Hivatal (MEKH).

Ez közel 110 millió köbméterrel kevesebb, mint az elmúlt öt év átlagos január első heti fogyasztása.

A legmelegebb nap január 4-e, kedd volt, amikor a földgázfogyasztás csupán 28,3 millió köbméter volt, ami 20 millió köbméterrel kevesebb, mint egy átlagos téli napon. Idén január 1. és 7. között összesen 248,6 millió köbméter gáz fogyott az országban, ez 2021 hasonló időszakában 324,4 millió köbméter, míg 2020-ban 369,9 millió köbméter volt.

A MEKH közleménye szerint a földgázmennyiség mindig a hőmérséklet változásától függ: a napi középhőmérséklet 1 Celsius-fokkal való változása fűtési időszakban nagyjából két millió köbméterrel változtatja a fogyasztást. Idén január első hetében 3,3 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet, amely 2,4 Celsius-fokkal haladja meg az elmúlt öt év megegyező időszakú átlagát.

Az év elejei alacsony napi fogyasztások ellenére az idei téli összesített gázfelhasználás hasonló az előző évihez. A január 9-ei adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 2,8 milliárd köbméter gáz van, és 45 százalékos a töltöttség. Azt írják, a rendelkezésre álló gázmennyiséget figyelembe véve a hosszú távú importszerződések és egyéb várható importmennyiségek elegendő tartalékot jelentenek még tartósan hideg idő esetén is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!