Kevesebben dolgoznak a kereskedelemben, többen raktároznak

2022. január 11. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb csúcsot ért el a hazai foglalkoztatottság, az ágazatok között pedig kisebb átrendeződést lehet tapasztalni, a kereskedelemben, az egészségügyben és a szociális ellátásban, valamint a vendéglátásban kevesebben dolgoznak, mint egy évvel korábban, de vannak nyertesek is: a raktározásban dolgozók száma jelentősen emelkedett.

A Világgazdaság cikke szerint a kereskedelemben volt a legnagyobb mértékű létszámcsökkenés a 2021. szeptember és november közti időszakban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpiaci adatbázisából. Míg tavaly ősszel már csak 586,5 ezren dolgoztak a szektorban, addig a háromhavi átlagadatok szerint a 2020. szeptember–novemberi időszakban még 610,4 ezren, ez csaknem 24 ezres csökkenés.

A második legnagyobb csökkenés az egészségügy és a szociális ellátás területén volt, ahol a bázisidőszakhoz képest 17 ezerrel mérséklődött a dolgozók száma. Főként a járvány miatt a vendéglátásban 7 ezerrel kevesebben, addig a szálláshely-szolgáltatásban 9 ezerrel többen vállaltak munkát.

Figyelemre méltó a szállítás, raktározás 28 ezres bővülése, ez szintén a járvánnyal magyarázható, sokak élethelyzete megváltozott, többet rendelünk online, több a házhoz szállítás.

A foglalkoztatottság egyébként új csúcsra emelkedett: szeptember–november átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4,687 millió volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!