Egyre ügyesebben védjük a pénzünket a kártyacsalókkal szemben

2022. január 7. – 05:35

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint tizenötezerszer követtek el visszaélést Magyarországon kibocsátott bankkártyával 2021 harmadik negyedévében, ami 24,3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest, idézte az MTI a Világgazdaság cikkét.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az így okozott kár megközelíti az 503 millió forintot, ami a másfélszerese a 2020 harmadik negyedévében regisztráltnak.

A sikeres visszaélések aránya továbbra is elhanyagolható a teljes forgalomhoz képest.

A visszaélések közül az internetes vásárlásokhoz, a postai és telefonos megrendelésekhez kapcsolódó csalások a leggyakoribbak.

„Figyelemre méltó azonban, hogy a netes tranzakcióhoz kapcsolódó csalások száma 30,6, az értéke 18,6 százalékkal visszaesett éves összevetésben, ami jelentős részben az erős ügyfél-hitelesítés kötelezővé tételének lehet köszönhető” – írták. Az adathalászattal és az azonosítók lopásával elkövetett visszaélések száma 78,8 százalékkal 867-re nőtt éves összevetésben, miközben az okozott kár több mint tízszeresére, 120 millió forint fölé ugrott.

Itt egy viszonylag friss példa: ha a Magyar Posta ingyenes okostelefonnal csábítana, akkor adathalászokra érdemes gyanakodni. Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy word dokumentumot, egy tömörített: .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!