Ha a Magyar Posta ingyenes okostelefonnal csábítana, akkor adathalászokra érdemes gyanakodni

2021. október 11. – 21:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Posta nevével visszaélő adathalász üzenetekre figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI), írja az MTI.

Azt írták: egyre több a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített adathalász levél.

Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet, például tegező megszólítás miatt. A káros weboldalak sokszor rendkívül jól utánozzák a valódi felületek arculati elemeit, például logók, színek, tipográfiai jellemzők lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, soha ne kattintsanak az e-mailben érkező hivatkozásokra, hanem minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valóságtartalmát. Ha valaki munkahelyi e-mail fiókjába érkezik gyanúsnak ítélt levél, jelölje meg „spam” üzenetként, és értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy word dokumentumot, egy tömörített: .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni.

Ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be intézetükhöz a [email protected] incidensbejelentő e-mail címen.

Korábban, például idén tavasszal is előfordultak már hasonló esetek.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!