A KFC, a Burger King és három sörgyár ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal

2022. január 6. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal több hónapnyi türelmi időt követően megindította első versenyfelügyeleti eljárásait a vendéglátóipari italbeszerzésekre vonatkozó új szabályozás érvényesítésére, két nagy gyorsétteremlánccal – Kentucky Fried Chicken, Burger King – és három sörgyárral – Dreher, Borsodi, Heineken – szemben is vizsgálat indult – írja az MTI.

A hazai vendéglátóhelyeknek tavaly augusztus elsejéig kellett összhangba hozniuk gyakorlatukat a Kereskedelmi törvény új szabályaival, melyek célja a kizárólagos italbeszerzési szerződések visszaszorítása, illetve a kisebb italgyártók piacra lépésének elősegítése. A GVH tavaly nyomatékosan figyelmeztette az érintett cégeket, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.

De mit sem ért a nyomaték, mert a GVH azt valószínűsíti, hogy a Kentucky Fried Chicken, illetve a Burger King nem tesznek eleget az előírásoknak, és továbbra is kizárólag egyetlen gyártó termékeit értékesítik egyes italkategóriákban.

Az eljárások másik része szerint a vendéglátóhelyek italkészleteik legfeljebb 80 százalékát szerezhetik be ugyanazon gyártótól az egyes italkategóriákban. Ez alól csupán egy kivételt határoz meg a jogszabály, ha az érintett vendéglátóhely biztosítja legalább egy kisüzemi sör folyamatos, csapon történő értékesítését.

A GVH úgy véli, hogy három, jelentős piaci erővel rendelkező sörgyártó, a Dreher, a Borsodi és a Heineken egyaránt kizárólagosan szerződött egyes vendéglátóhelyekkel, vagyis azok gyakorlatilag teljes sörkészletüket a nagy gyártók egyikétől szerezték be, így nem teljesült az elvárás, hogy legalább két különböző sörgyártó termékei legyenek elérhetőek az itallapon.

A versenyfelügyeleti eljárások megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárások a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányulnak. Az eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

A Gazdasági Versenyhivatal már 2020 végén is 75 millió forintra bírságolta a Heinekent, mert nem igazolták megfelelően a kizárólagos szerződésekkel eladott sör mennyiségének csökkentésére vonatkozó vállalásait. A kimutatásokat nem az előírt módon nyújtották be, pedig ennek a módszertanát korábban éppen a sörgyárak javasolták.

A GVH 2015-en fogadta el a három legnagyobb magyarországi sörgyár (a Dreher, a Borsodi és a Heineken) kötelezettségvállalását arra, hogy fokozatosan csökkentik a mennyiséget azokon a helyeken, ahol kizárólagos szerződéseket kötöttek. Így résnyire megnyílt az ajtó a kisüzemi sörfőzdék előtt, beléphettek arra a piacra, ahol korábban nem volt verseny.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!