Átlagosan 16 hónap alatt találnak munkát az álláskeresők

2022. január 6. – 06:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon, írja a 444 a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) decemberi adataira hivatkozva. A statisztika alapján még két másik fontos tényezőt lehet kiemelni:

  • Az álláskeresők 40,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.
  • A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 16,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest.

Az Mfor.hu tavaly nyáron még arról írt: rekordnak számít, hogy 14,6 hónapba telik átlagosan munkát találni Magyarországon. Akkor 445 nap volt az átlagos regisztrációs idő, decemberben viszont már 490 nap.

Az NFSZ adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2021 decemberében 238,7 ezer volt, közülük 73,3 ezren kapnak álláskeresési járadékot, 69,1 ezren szociális ellátást, míg 96,1 ezer az ellátás nélküli álláskereső. Álláskeresési járadékra az jogosult, aki korábban legalább egy év munkaviszonnyal rendelkezett. Az ellátás 3 hónapig jár, minimális összege a korábbi bruttó bér 60 százaléka, de nem több, mint a minimálbér. (Az ellenzéki pártok népszavazási kezdeményezésében szerepel a jogosultság meghosszabbítása.) Míg ezt követően 23 ezer forintos szociális támogatás illeti meg azokat, akik nem találtak állást, ennek összege 2010 óta nem változott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!