Egy walesi informatikusnak százmilliárdja lenne bitcoinban, ha megtalálná végre a kidobott merevlemezét

2022. január 02. – 09:05

Egy walesi informatikusnak százmilliárdja lenne bitcoinban, ha megtalálná végre a kidobott merevlemezét
James Howells a CNBC videójában Fotó: CNBC, YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

James Howells walesi informatikus nyolc éve túrja a szemetet, ha megtalálná, amit keres, majdnem olyan gazdag lenne, mint a félmilliárd dolláros vagyonú Erzsébet királynő.

Mint a New Yorker részletes sztorija leírja, James Howells, a fiatal newporti informatikus szinte az elsők között hallott a bitcoinról, és 2008-tól beállította egy alapvetően játékra használt számítógépét, hogy amikor nem játszik, akkor az bányásszon bitcoint. Össze is szedett 7500 bitcoint. Egy bitcoin ma 15,3 millió forintot ér, vagyis a 7500 mai áron 114,7 milliárd forintot érne.

2013 augusztusában azonban a javarészt otthonról dolgozó, walesi informatikus végzetes hibát követett el. A vélhetően nem túl módos, amúgy segélyhívó rendszerek karbantartásával foglalkozó szakember a barátaival egy ciprusi nyaralásra készült, de előtte rendet rakott a szobájában.

Mint a New Yorker újságírójának elmesélte, egy csomó kábelt, papírt, törött egeret kidobott, és megtalált két kis, használaton kívüli merevlemezt is. Tudta, hogy az egyik üres, a másikon pedig a régi Dell-gép (amin játszott és bányászott) egyes, már nem használt fájljait tárolta, valamint e-maileket, letöltött zenéket és családi fényképek másolatait. A meghajtót azért selejtezte le, mert korábban limonádét öntött a számítógép billentyűzetére.

A kiselejtezett holmikat egy fekete zsákba tette, amit az élettársa, Hafina, akivel három gyermekük is van, reggel elvitte a neki útba eső szeméttelepre. Cipruson Howells már nem szórakozott olyan önfeledten, valami a tudata alatt már nyomasztotta valami, de csak később jött rá, amikor a BBC-n egy bitcoin-milliomosról látott egy filmet, hogy az általa 2008-ban megszerzett bitcoinok egy privát kulcsa, egy hatvannégy számból és betűből álló egyedi sor, amely exkluzív hozzáférést biztosított számára a bitcoin rejtekhelyéhez, a lemezen volt.

A történet amúgy azért teljességgel érthetetlen, mert ennyi bitcon már 2013-ban is 200 millió forintos összeget ért, aminek megőrzésére egy értelmes ember talán jobban is figyelhetne, de az azóta bekövetkezett árrobbanás révén ez ma már 100 milliárd forintnál is nagyobb érték.

Mindenesetre Howells bár tudja, hogy ez egy eléggé lélekölő tevékenység, nyolc éve próbálja megtalálni a newporti szeméttelepen a merevlemezt, és mivel az másnak nem lenne értékes, jutalmat is felajánlott, ám a kutatást nehezíti, hogy a szeméttelep zárt, oda akárki nem mehet csak úgy be.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!