472 millió forintra bírságolták a Viagogót, mert pszichés nyomás alá helyezték a fogyasztókat

2021. december 27. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Közel félmilliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a Viagogo svájci üzemeltetőjére, írja a GVH közleménye alapján az MTI. A jegyértékesítő platform ugyanis kereskedelmi gyakorlataival a fogyasztókat „megtévesztő és pszichés nyomás alá” helyezte a hatóság szerint.

2019 végétől kezdve vizsgálta a GVH a Viagogót, a cégre ugyanis rengeteg panasz érkezett a felhasználóktól. Többek között hibásan tájékoztatták az ügyfeleket a fizetendő vételárról és az átváltási árfolyamról, a vásárlás közben pedig számtalan, egymást részben fedő tétel rakódott rá a jegyárakra – ezekről a fogyasztók viszont csak csepegtetve, zavarosan értesülhettek. Több esetben is csak a bankkártya terhelésekor derült ki a pontos végösszeg, ugyanis nem tájékoztatták őket a tényleges devizaátváltási árfolyamról sem.

A Viagogo francia felülete a 2018-as foci-vb jegyeivel – Fotó: STR / AFP
A Viagogo francia felülete a 2018-as foci-vb jegyeivel – Fotó: STR / AFP

Emellett a vásárlás során folyamatosan pszichés nyomás alá helyezte a Viagogo a fogyasztókat, például olyan sürgető üzenetekkel, hogy „már csak 2 perc 17 másodperc maradt a vásárlás befejezésére”. A GVH szerint ez a módszer jogellenes, agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel megzavarja a nyugodt és megfontolt döntési folyamatot.

A fogyasztók számára az sem derült ki a versenyhivatal vizsgálata szerint, hogy mi a Viagogo szerepe a jegyértékesítésben, kivel kötnek egyáltalán szerződést a jegyeladásról, és hogy milyen ráhatása van az oldal üzemeltetőinek a meghirdetett árakra.

A GVH ezért 472 millió forintos bírságot szabott ki a Viagogo üzemeltetőire, megtiltotta a jogsértő kereskedelmi gyakorlatok folytatását, és arra kötelezték a céget, hogy 100 napon belül igazolják a hatóság felé a jogszerű működést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!