Jön a karácsony, itt a csomagkiszállítási para

Legfontosabb

2021. december 20. – 13:06

Jön a karácsony, itt a csomagkiszállítási para
A Foxpost hálózatának egyik automatája Kőbányán – Fotó: Róka László / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Lassan annyi lesz a telefonszámlám, hogy repülővel és londinerrel is vihettem volna a csomagot!! 😡😡😡”

– írja egy kommentelő a Foxpost Facebook-oldalán, ahol többen panaszkodnak elérhetetlen ügyfélszolgálatra, lassú kiszállításra és adminisztratív hibára is. A Telex olvasói közül is többen jelezték, hogy az elmúlt napokban meggyűlt a bajuk a csomagküldő céggel, sokan aggódnak a karácsonyi ajándékaik miatt. Csak szokásos, ünnepek előtti őrületről van szó, és a túl nagy leterheltség miatt akadtak gondok, vagy más probléma áll a háttérben?

Menetrend szerint

Ha az ember nem emlékezne magától, akkor is elég egy gyors netes keresés ahhoz, hogy világos legyen: évről évre van csomagpara karácsony előtt. Mondhatni, menetrend szerint érkeztek a problémák már jóval azelőtt is, hogy a koronavírus teljesen felborította az életünk minden területét, így a csomagszállítást is. Négy-öt évvel ezelőtt még jellemzően három okra vezették vissza az ünnepek előtti káoszt:

  • a vártnál jobban megnőtt e-kereskedelmi forgalom;
  • egyaránt felkészületlen webshopok, csomagküldők és a Postánál hosszabb ideje tartó hiányosságok;
  • általános kereskedelmi munkaerőhiány.

Aztán erre az egészre jött rá a világjárvány, így tavaly a korlátozások, kijárási tilalmak, korai boltzárak által meghatározott év egészében folyamatosan nőtt a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma a KSH adatai szerint. Ez 2020 utolsó két hónapjában egyaránt 50 százalékosnál nagyobb forgalomnövekedést jelentett az előző év azonos hónapjaihoz képest.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Ahogy az a fenti grafikonon is látszik, idén ugyan lassabb ütemben, de egész évben folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának növekedése az előző évhez képest is. Bár a novemberi adatok még nem elérhetőek, a tendencia alapján okkal lehet feltételezni, hogy az ünnep előtti hajrában a korábbi évekhez képest is nagyobb csomagdömpinggel kell szembenéznie a Postának és a csomagszállítással foglalkozó cégeknek.

Karácsonyi türelmetlenség?

„Egyáltalán nem akadozik a szolgáltatás, bár a csomagautomaták túlterheltsége miatt lehet egy-két napos késés” – nyilatkozta a Telex kérdésére Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója és társalapítója. Ehhez azt is hozzátette, hogy decemberben rekordot dönt a felhasználóik száma, ami a hónap végére elérheti a 700 ezer főt is. A Foxpost idei forgalma az év utolsó hónapjában a 2020-as decemberi forgalmat 75 százalékkal haladja meg. Az utolsó koronavírus-mentes év, 2019 decemberéhez képest pedig ötször több csomagot fognak idén kiszállítani az automatáikba a vezérigazgató szerint. A Foxpostnál egyébként készültek a karácsonyi csomagdömpingre, ezért is duplázták meg idén a csomagautomatáik számát.

Bengyel, azt mondja, érzékelik, hogy „rekordmennyiségű hívás érkezik ügyfélszolgálatunkra”, de a cég álláspontja szerint ennek leginkább az az oka, hogy a nagy forgalom és a karácsonyi időszak miatt többen aggódnak amiatt, hogy az ajándékok időben célba érnek-e. Vannak, akik inkább már azelőtt telefonálnak, mielőtt feladnák a csomagjukat, és az is előfordul, hogy egy küldemény miatt többen is telefonálnak, de az ügyvezető szerint nincs ok aggodalomra, mert

„minden időben feladott csomag meg fog érkezni csomagautomatáinkba karácsonyig, ahogy történt ez eddig is minden karácsonykor”.

A cég szerint ehhez házhoz szállítás esetén legkésőbb december 19-én, csomagautomatába küldés esetén pedig legkésőbb december 20-án kell automatába helyezni a küldeményt. A telefonos érdeklődés helyett azt javasolják az ügyfeleiknek, hogy írásban, a foxpost.hu-n elérhető kapcsolati formokon keresztül keressék az ügyfélszolgálatukat.

Így készül a Posta

A Posta csomagforgalma is évek óta jelentősen megnő november–decemberben, a Telex kérdésére a Magyar Posta Kommunikációs Osztálya azt közölte, hogy:

  • általában az utolsó negyedév adja az éves forgalom nagyjából harmadát;
  • az elmúlt pár év tapasztalata alapján a csúcsidőszak általában az év 49–50. hetére esik, és az éves napi csúcs is erre az időszakra tehető;
  • tavaly, amikor a járvány és a korlátozó intézkedések miatt éves szinten nagyjából 20 százalékkal több küldeményt szállítottak ki, december 15-én volt a legtöbb egy napra eső csomag;
  • az előrejelzések szerint 2021-ben a tavalyihoz hasonló leterheltséggel számolnak.

Idén egyébként már december elején jelezték, hogy érdemes időben (azaz legkésőbb december 18-ig) feladni az karácsonyi ajándéknak szánt csomagokat, de úgy készülnek, hogy még a karácsony előtti utolsó hétkezdés is erős lehet, mivel december 24-e péntekre esik. A Posta csomagfutárai december 23-ig dolgoznak, és még december 24-én is át lehet majd venni a letétbe helyezett csomagokat, egyéb küldeményeket. Ezen napon délig lesznek nyitva azok a nagyobb posták, amelyek szombaton általában nyitva vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!