Megduplázódott az új építésű lakások négyzetméterára Budapesten az elmúlt 8 évben

2021. december 20. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti ingatlanpiacon 2013 óta megduplázódott az új építésű lakások négyzetméterára, ezzel a főváros – Prágával holtversenyben – a leggyorsabb drágulást produkálta – olvasható a KPMG legfrissebb elemzésében. Az adótanácsadó cég kimutatása alapján az elmúlt nyolc évben a magyar árak elhagyták a varsói, pozsonyi és zágrábi szinteket, de messze vannak a bécsi, berlini vagy prágai négyzetméteráraktól. Ami jó a lakástulajdonosoknak, de nem jó az első lakást keresőknek, mert a lakásárak a nettó jövedelemhez képest is emelkednek.

Az elmúlt években a lakóingatlanok piacát Budapesten a rohamosan növekedő négyzetméterárak határozták meg, a KPMG által vizsgált 2013–2021-es időszakban a régiónkon belül Budapesten és Prágában növekedtek legnagyobb mértékben a lakásárak, mindkét fővárosban duplázódott a négyzetméterár ebben az időszakban. Bár 2019 végével a drágulási hullám is csillapodott részben a járvány, részben az új lakások kapcsán ideiglenesen visszaállított áfa (5%-ról 27%-ra) miatt, a piac szereplői 2021 egészét tekintve újabb erősödésre számíthatnak a visszatérő adókedvezmények és a recessziót követő gazdasági fellendülés miatt.

A budapesti lakások jelenlegi átlagos négyzetméterára ennek ellenére még mindig csak a mezőny alsóházát vezeti, jelentősen lemaradva a Bécs–Berlin–Prága trió által vezetett élbolytól – írják.

Mindez jó hír a fővárosi ingatlantulajdonosoknak, de nem feltétlenül jó azoknak, akik életük első lakását szeretnék megvásárolni, ezért a kutatók megvizsgálták azt is, hogyan változtak a lakásárak a nettó jövedelemhez viszonyítva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!