Új, ellipszis kapuzatú Tisza-híd épült Tiszaugnál

2021. december 15. – 17:07

Új, ellipszis kapuzatú Tisza-híd épült Tiszaugnál
Az új Tiszaugi híd – Forrás: NIF Zrt.

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb szakasszal bővült az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt között, a beruházás leglátványosabb eleme az új Tiszaugi híd.

A NIF Zrt. közleménye szerint a gyorsforgalmi út megépítése nagymértékben javítja majd a dél-keleti országrész elérhetőségét, és biztosítja Békéscsaba magas színvonalú bekötését. A Lakitelek és Tiszakürt közötti szakasz átadásával Bács-Kiskun megyétől a Viharsarokig már közel 90 kilométer készült el az M44-ből.

2019 októbere óta járható az M44 gyorsforgalmi út leghosszabb szakasza (61,5 km) Tiszakürt és Kondoros között. 2020 decemberében adták át a Kondoros-Békéscsaba közötti szakaszt (17,6 km) az autósoknak. Most egy újabb rész készült el az M44-ből Lakitelektől Tiszakürtig. A 10 kilométeres szakaszon 22,5 méter koronaszélességű, 2×2 forgalmi sávos, leállósáv nélküli autóút épült.

Az új Tiszaugi híd – Forrás: NIF Zrt.
Az új Tiszaugi híd – Forrás: NIF Zrt.

A projekt leglátványosabb eleme az új Tiszaugi híd, ami Magyarország negyedik négysávos közúti Tisza-hídja. A híd teljes hossza 556 méter, ebből a mederhíd hossza 307 méter, középső támaszköze 152 méter. Az ellipszis kapuzat miatt a híd szerkezete Európában egyedülálló.

A most elkészült fejlesztéssel az M44 már három megyét kapcsol össze, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok után benyúlik Bács-Kiskunba is. A gyorsforgalmi út új és korábban átadott szakaszait a személygépkocsik és buszok januártól is díjmentesen használhatják összesen közel 90 kilométeren, mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végezte nettó 51,3 milliárd forint értékben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!