Hétszázmillió forintnyi adót spóroltak meg a számlagyárral, de aztán lebuktak

2021. december 13. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Fiktív számlákkal több mint 700 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek egy dunántúli bűnszervezet, amelyet a NAV 2018-ban számolt fel – írja az MTI.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, revizorok és járőrök támogatásával 56 helyszínen tartottak házkutatásokat és lefoglalásokat három évvel ezelőtt.

A nyomozás során 25 számlakiállító és több mint 40 számlabefogadó társaságot sikerült azonosítani.

A bűnszervezet valós tevékenységet nem végző, strómanok vezette cégek nevében állított ki valótlan tartalmú számlákat.

A nyomozók több mint egymilliárd forint értékben ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, és gépkocsikat, ékszereket, befektetési aranyat foglaltak le, csaknem 250 millió forintot pedig önként térítettek meg a gyanúsítottak. A párhuzamosan zajló adóvizsgálatokban és sikeres végrehajtási eljárásokban is befolyt félmilliárd forint az államkasszába, így az okozott kár teljes egészében megtérült – áll a NAV közleményében.

Az ügyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vádemelési javaslattal adta át a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek. A szervezet vezetőit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, akár 20 év börtönt is kaphatnak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom