Másfél milliárdos költségvetési csalás ügyében nyomoz a NAV

2021. december 10. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos képviselőnek megerősített egy nyomozást, úgy tudjuk, hogy egy milliárdos forgalmi adót elcsaló számlagyár gyanújáról van szó.

Hadházy Ákos parlamenti képviselő izgalmas ügyben kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, majd a kérdést és az arra adott választ is ismertette az ügyészség.

A kérdés-felelet talán az első jele annak a nagyszabású ügynek, amely hónapok óta lázban tartja a hazai távközlési és informatikai szakmát. Hadházy arról érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy

  • folyik-e büntetőeljárás a Sys IT Services Kft. (jogutód a Sys IT Network Zrt.) ügyében, amely cég 2019 júniusában 19 milliárd forint értékben szerződött a Budapesti Közlekedési Zrt.-vel.
  • Hadházy azt is kérdezi, hogy ezen nyomozások közül van-e olyan, ahol a T-Systems Zrt., a 4iG Nyrt. vagy a Deutsche Telekom vezetőjét tanúként meghallgatták.
  • Milyen bűncselekmény gyanújával folynak az eljárások?

Rövid, de igenlő válasz

Polt Péter válaszában elismerte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) üzletszerűen és bűnszervezetben, különösen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás ügyében nyomoz. De ennél többet nem árult el a részletekről.

Hadházy a Facebook-bejegyzésben próbálta értelmezni, hogy mi történt. Mi ennyire erős következtetéseket nem vonnánk le, de amennyire az ügyet ismerjük, egy számlagyárról van szó, és az a gyanú, hogy több magyar távközlési cég „fogadott be” ilyen számlát ettől a csapattól, ezért lehetnek érintettek többen is a szektor üzletemberei közül.

Korábbi érdeklődéseink

A történet hónapok óta kering, így korábban már mi is érdeklődtünk.

Gál Katalin, Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője kérdésünkre elárulta, hogy

a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatja és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség felügyeli. Az ügynek több tucat gyanúsítottja van, közülük jelenleg egy személy áll letartóztatás hatálya alatt, további egy fő bűnügyi felügyeletben van. Az elkövetési érték a másfél milliárd forinthoz közelít áfa adónemben.

A konkrét cégneveket, amelyek alapján beazonosíthatóak lennének annak vezetői, az ügyészségi szóvivő nem erősíthette meg, mert a sajtó tájékoztatása csak anonim módon történhet, de azt a szóvivő korábban nekünk is megerősítette, hogy a kérdéseinkben megfogalmazott szektorhoz és témához (vezető hazai távközlési cégekhez) köthető az ügy. Kérdésünkben konkrét nevekre is rákérdeztünk, amelyekre Gál Katalin annyit tudott írni, hogy

„az Ön által leírt keresztnevek megegyeznek az ügyben szereplő személyek keresztneveivel. A Zsolt nevű személy letartóztatás alatt áll, a Gergely keresztnevű pedig bűnügyi felügyelet alatt.”

Biztos megerősítés nélkül a konkrét neveket talán korai lenne leírni, illetve mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de úgy tudjuk, hogy F. Zsolt mind a fővárosi közlekedési céghez, mind az informatikához kötődik, és egy korábbi bűncselekménye miatt egy évtizede sokat szerepelt a hírekben. Meglepő módon V. Gergely egy egészen más bűncselekmény miatt maga is megjárta a lapok címlapjait, de a börtönt is. Az ügy előrehaladtával biztosan lesz még róluk szó.

És a cégek?

Természetesen igyekeztünk a kérdésben megnevezett T-Systems, illetve 4iG Nyrt. kommunikációs munkatársait elérni.

A T-Systems (vagyis a Magyar Telekom) azt jelezte, hogy

hatósági megkeresés esetén, törvénytisztelő vállalatként a T-Systems együttműködik a hatóságokkal, ugyanakkor folyamatban lévő ügyekben való esetleges érintettségéről nem kíván nyilatkozni.

A 4iG a mai megkeresésünkre még nem válaszolt, de korábbi (2021. június végi) hasonló megkereséseink idején azt a választ kaptuk, hogy

„a NAV az elmúlt évek során több alkalommal is kért információkat partnereinkről, beszállítóinkról vagy megrendelőinkről, mivel több száz társasággal állunk kapcsolatban. A közelmúltban is érkezett ilyen megkeresés a 4iG Nyrt.-hez, amellyel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettségeknek maradéktalanul eleget tettünk, illetve segítettük a NAV munkáját. Tőkepiaci társaságunkkal szemben nincs folyamatban NAV eljárás, ezért nincs a BÉT-en ilyen esetekben tájékoztatási kötelezettségünk.”

Hadházy Ákos kiemelt egy érdekes időbeli egybeesést is. Mi magunk is június legvégén érdeklődtünk először erről az ügyről, majd pár nap múlva távozott Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, július 8-tól Vágujhelyi Ferenc vezeti a NAV-ot. Természetesen nem tudjuk, hogy a két ügynek volt-e köze egymáshoz, Sors a távozása idején röviden nyilatkozott a Növekedés.hu-nak, de nem utalt a konfliktusra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!