Örülhetnek a Magyar Telekom részvényesei, a cég remek árért eladja a Pan-Inform Kft.-t a magyar államnak

2021. december 8. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Telekom 100 százalékos érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország Zrt. szerdán adásvételi szerződést írt alá leányvállalata, a digitális egészségügyi szolgáltatásokat végző Pan-Inform Kft. értékesítéséről a magyar állam részére.

A Pan-Inform Kft.-ért 5,5 milliárd forintot fizet az állam. Az Opten.hu szerint a cég 2019-ben 103, 2020-ban 126 millió forintot adózott eredményt ért el, vagyis ha visszatekintő P/E, vagyis árfolyam/nyereség mutató alapon értékeljük a céget, akkor 43-as P/E mutató jön ki. A Magyar Telekom Nyrt. P/E mutatója 9-es, de még az eszelős ütemben növekvő 4iG-nek is csak 25. Vagyis az ár így megdöbbentően magasnak tűnik. A cég tavalyi forgalma másfél milliárd forint volt.

A deal alighanem ennél összetettebb, mert a Magyar Telekom a közleményében más, de ennél érezhetően nagyobb számokat közöl. Mint írják, 2020-ban nagyságrendileg 3,4 milliárd forint bevételt, illetve 900 millió forint EBITDA-t (adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) termeltek az értékesített részek. Rákérdeztünk a különbség magyarázatára, mint hallottuk, egy teljes profilt ad el a cég, így a következő napokban bizonyos tevékenységeket még a T-Systsemsből a Pan-Informba szervez a társaság.

A megállapodás a magyarországi központi, digitális egészségügyi szolgáltatások, valamint az ahhoz kapcsolódó kórházi informatikai rendszer fejlesztésével és támogatásával foglalkozó tevekénységeket érinti, amelyek A tranzakció tárgyát képező szolgáltatási portfólió elsősorban a közszférába tartozók feladatellátását támogatja, a felek megállapodása révén e tevékenységeket a jövőben állami tulajdonú társaság végzi

– írták.

Mindez azért fontos, mert forrásaink korábban azt jelezték, hogy az állam egyes egészségügyi szerződései a Magyar Telekommal kötöttek, vagyis az állam pórul járt volna, ha megveszi a szolgáltatást végző céget, de az ő szerződése továbbra is a Magyar Telekommal él tovább (a közlemény szerint azonban ilyen helyzet nem lesz).

Ahogyan az is kockázatnak tűnt, hogy a versenyszférából érkező cég vajon képes lesz-e megtartani az alkalmazottait (a cégregiszter szerint 41 emberről van szó), ha a Pan-Inform hirtelen államivá válik.

A társaságnál erre azt mondták, hogy a fluktuáció a szokásos, a cég munkatársai megtisztelő elismerésnek értékelték, hogy az állam felvásárolja őket, és a külsősök-belsősök együttesen 80 fővel vágnak neki az új tulajdonossal a munkának.

A Magyar Telekom a közleményben megjegyezte, hogy a vállalatcsoport továbbra is elkötelezett amellett, hogy az egészségügyi ágazatot a tranzakció tárgyát képező szegmensen túli informatikai és rendszerintegrációs szolgáltatásokkal lássa el. A tranzakció zárása 2022 első negyedévében várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!