Egyre többen jönnek dolgozni Szlovákiából Magyarországra

2021. december 2. – 05:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai ipari fellegvárakban a bérek Magyarországon már magasabbak, mint Szlovákiában. Nem meglepő, hogy munkaerőpiaci szakértők szerint egyre többen jöhetnek át a jövőben Szlovákiából Magyarországra dolgozni, idézte az MTI a Világgazdaság csütörtöki cikkét.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója elmondta, hogy a szlovák és a magyar statisztikai hivatal legutóbbi adatai is azt mutatják, hogy ezekben a térségekben a magyarországi átlagfizetések elérték a szlovák bérszintet: míg Nyitra megyében 2021 második negyedévében bruttó 988 euró volt az átlagkereset, azaz nagyjából nettó 750 euró (262 ezer forint), addig a szomszédos Komárom-Esztergom megyében 270 ezer forint.

Nagyszombat megyében az 1128 eurós bruttó átlagbér nettója 846 euró, mintegy 296 ezer forint, ami nagyságrendileg azonos szintet képviselt Győr-Moson-Sopron megye 303 ezer forintos nettó értékével.

Versenyképes fizetésekkel a nyugati országrészben is egyre gyakrabban lehet találkozni, Győr környékén a pályakezdő mérnökök gyakornoki tapasztalattól és nyelvtudástól függően bruttó 450-550 ezer forint körül számíthatnak ajánlatokra, három-öt éves tapasztalat mellett pedig már 650-850 ezer forint között mozoghatnak az általános bérigények.

Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A határon inneni települések is szépen lassan Pozsony elővárosai lettek, írta márciusban győri tudósítónk, Cséfalvay Attila. A közelség és az olcsóbb telekárak miatt hét-nyolcezer, Szlovákiából átköltözött lakója lehet mostanra a határszéli Rajkának, ahol társasházak és lakóparkok épültek az áttelepülőknek. Kelet-magyarországi munkások építik az északnyugat-magyarországi határszélen a Szlovákiából átköltözők házait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!