December 1-től Barna Zsolt lesz a bankholding vezérigazgatója, a leváltott Vida József továbbra is a csoportban marad

2021. november 30. – 14:41

December 1-től Barna Zsolt lesz a bankholding vezérigazgatója, a leváltott Vida József továbbra is a csoportban marad
Barna Zsolt, a Bankholding elnök-vezérigazgatója Fotó: Bankholding

Másolás

Vágólapra másolva

Barna Zsolt a jövőben már elnök-vezérigazgatóként irányítja a holding társaságot, amely magában foglalja a Budapest Bankot, az MKB Bankot és a Takarék Csoportot is.

A tulajdonosok az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatójának Szabó Leventét, az MTB Zrt. és a Takarékbank Zrt. jelenlegi vezérigazgató-helyettesét nevezik ki. Vida József, aki eddig a Bankholding és az MTB vezetője volt, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.

Van az LGT-nek egy ismert slágere, a Mindig magasabbra.

Biztos ismerik:

Fáradt nem lehetsz, mert kell még menned!

Él egy hang, ami ezt súgja benned:

Oh, menni kell, vágyaid még nem érheted el!

Na szóval a céges ranglétrán ez a felfelé törekvés egy ismert folyamat, viszont elképesztően ritka az a karrier, hogy mindig alacsonyabbra. Nagyon szokatlan, hogy egy leváltott vezető megelégszik az egyre jelképesebb, egyre kevésbé operatívabb pozíciókkal.

Mindenesetre a Bankholding közleménye- nem meglepő módon – nem ebben a szellemben született.

A Magyar Bankholding Zrt. közel egy éve, 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését. A társaság célja a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesülésének és átalakításának levezénylése, összhangban az idén márciusban elfogadott üzleti stratégiával és a novemberben nyilvánosságra hozott fúziós menetrenddel.

Ez olvasható, ahogyan az is, hogy az összeolvadás hangsúlyos eleme az egységes szervezeti irányítási struktúra létrehozása a Magyar Bankholdingban és tagbankjaiban. Ennek megfelelően 2021. november 16. napjával a Bankholding vezérigazgató-helyettesei és ügyvezető igazgatói átvették a szakmai és munkajogi irányítást a csoport tagbankjaiban, a Budapest Bankban, az MKB Bankban és a Takarék Csoportban.

2021. december 1-jével a csoport újabb lépéseket tesz az egységes irányítás kialakítása érdekébe A Magyar Bankholding tervei szerint a teljes működés egységesítése két lépcsőben valósul meg: 2022. március 31-én összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank, a Takarék Csoport pedig 2023 második negyedévéig csatlakozik a fúzióhoz.

Vida József helyzete már jó ideje nem volt könnyű a Bankholdingban. Ő a Takarék-csoportban sokféle szövetkezeti egyesítésben vett részt, elhitte, hogy a nagy integrációban is osztanak neki lapot. Ám a konfliktusok nagy részét így ő húzta magára, neki kellett megmagyarázni a bankholding különféle érdekcsoportjainak, tulajdonosainak, hogy ez nem lesz rögtön egy aranybánya, ez a projekt még enni kér.

A stakeholderek kisebb csalódásai rajta csattantak. Neki rótták fel, hogy a három integrálódó bank értékeiből nem feltétlenül sikerült jól összeválogatni kezdetben az értékeket, ez mind az első személyi döntéseknél, mind a közös informatikánál felmerült.

Így aztán az elmúlt időszakban, Barna Zsot érkezése óta Vida szerepe már eléggé mérsékelt volt, most már hivatalosan is deklarálták, hogy a csoportban Barna Zsolt anumero uno kiemelt vezető. Ahogyan az a hangulat is erősödött, hogy a három bankból, bár olykor patikamérlegen osztogatnak lapot ide is, oda is, de leginkább az MKB folyamatai, emberei és informatikája lesz kiemelt érték (Barna Zsolt ezt egyedileg is vezeti), az MTB kevésbé, míg a Budapest Bank csak jelképesen örökítheti át korábbi értékeit. Mindez azért is meglepő, mert ha visszanézünk egy 6-8 évvel ezelőtti pillanatra, a Budapest bank sztenderdizált bankolása volt a leginkább értékes, csak aztán hiányzott az erős tulajdonos, a karizmatikus vezető, és pont a BB lett a legszíntelenebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!