Csődbe ment a Mozart-golyó gyártója, az ausztriai zárlat adta a végső lökést

2021. november 30. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Fizetésképtelenséget jelentett hétfőn a GPA Salzburg szakszervezetnél a grödigi székhelyű Salzburg Schokolade – írja a Napi.hu. A Mozart-golyókat gyártó cég bejelentése igazi „meglepetésként” érte a szakszervezetet is – mondta Michael Huber, az intézmény vezetője a Kronen Zeitungnak.

Az, hogy a vállalat hogyan működik tovább a jövőben, még nem világos, de a salzburgi üzemben a leállás 140 ember munkáját érintheti – írja a lap. A szakszervezetisek egyébként az üzemi tanáccsal és a vállalatvezetéssel együtt meg akarják vitatni a helyzetet, és erről mielőbb tájékoztatni akarják a munkavállalóikat is.

Christian Schügerl, a vállalat ügyvezető igazgatója egy korábbi levelében úgy fogalmazott: a vállalatot súlyosan érintette a koronavírus-járvány, ugyanis a turisták, a rendezvények, valamint az esküvők hiánya együttesen csökkentették a forgalmukat, mert a lezárások miatt hetekig zárva voltak a cukrászdák is. A kormány támogatása ellenére jelentős veszteséget könyvelhetnek el – írja Schügerl. A jelenlegi zárlat, a nyersanyagok, az energia, a bérek és a logisztikai költségek, valamint a csomagolóanyagok jelentős költségnövekedése is komoly problémákat okoz – mondta, ezért fizetésképtelenséget jelentettek be.

A Salzburg Schokolade vállalatot 1897-ben még „Rajsigl-Süßwarenfabrik” néven Salzburgban alapították, majd 1956-ban Grödigbe költözött. Több tulajdonosváltás után a részvények többsége 2014 óta a Philipp Harmer Beteiligungs-GmbH tulajdonában van – Schügerl egy kisebb részt birtokol a vállalatból.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt Ausztriában egy hete teljes lezárást rendeltek el, ki- és beutazási korlátozások léptek életbe, és várhatóan februártól kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!