A világítós játékok fele megbukott az ITM biztonsági tesztjén, kivonják őket a forgalomból

2021. november 24. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

A húszból kilenc játék megbukott azon a biztonsági vizsgálaton amelyen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt ellenőrizte, jelentenek-e veszélyt legkisebbekre azzal, hogy bizonyos alkatrészeiket a gyerekek könnyen leszedhetnek és lenyelhetnek – írta az MTI.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában 2021 őszén lefolytatott ellenőrzések a villogó, elemes játékokra fókuszáltak. Kilenc játék esetében arra jutottak, hogy ki kell őket vonni a forgalomból.

Az ITM közleménye szerint a szülők jogos elvárása, hogy a gyerekek folyamatos felügyelet nélkül is biztonságosan használhassák a játékokat. A veszélyforrások zöme azonban ránézésre nem azonosítható be, a vásárláskor rejtve marad.

A leggyakoribb kockázatot a könnyen eltávolítható villogóegységek, az ütés vagy leejtés hatására kiszabaduló gombelemek jelentenek, amelyek véletlenül lenyelve fulladást okozhatnak.

„A ceruzaelemek egy mozdulattal kiemelhetők a nem megfelelően zárt teleptartóból. Ha ezután a kisgyermek szájába kerülnek, a kioldódó sav egészségkárosodással fenyeget” – állt a közleményben, amely szerint utóbbi miatt három játék bukott meg a vizsgálaton.

Az érintett játékok listáját ezen a linken éri el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!