Akár tizenhatszoros is lehet a különbség a fővárosi agglomeráció településeinek ingatlanárai között

2021. november 17. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy az a KSH és az Ingatlan.com október végén kiadott lakbérindexéből is kiderült, egyre értékesebb a fővárosi agglomeráció, ám továbbra is óriási a különbség a körzet településeiben eladásra kínált ingatlanok árai között. A legolcsóbb és a legdrágább utcák között több mint tizenhatszoros, a Pest megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok ára között pedig hét-nyolcszoros árkülönbség volt megfigyelhető – derült ki az Ingatlan.com összeállításából.

Az összeállítás szerint a nagyvárosi lakásdrágulás és a járványhatás miatt megnőtt a kereslet a kerttel rendelkező családi házak iránt, és mint írták, így történt ez Pest megyében is, ahol a múlt évben eladott lakások négyzetméterára között tizenhatszoros eltérés volt. A KSH adatai alapján készült elemzésük szerint tavaly a törökbálinti Óvoda utca lakóingatlanai voltak a legdrágábbak – itt 833 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakáshoz jutni –, de a top 10-ben a budaörsi házak, lakások fölényét lehetett megfigyelni. Emellett Dunakeszi, Biatorbágy és Szentendre egy-egy utcája is felkerült a listára.

Az is kiderült, hogy Pest megyén belül az érdi lakóingatlanok iránt volt a legjelentősebb érdeklődés, de nagyon keresett volt az ugyancsak drágább települések közé sorolható Dunakeszi, Szentendre vagy éppen Budaörs is, és Vác, Göd, Szigetszentmiklós is népszerűnek számít. Az átlagos kínálati négyzetméterárak alapján felállított rangsorban Remeteszőlős áll az élen, itt 927 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként. A második helyen Üröm, a harmadikon Nagykovácsi áll 766 ezer, illetve 737 ezer forintos összeggel, hátrébb pedig Budaörs, Szentendre, Pilisjászfalu, Herceghalom, Dunakeszi, Solymár és Budakalász található 626 és 714 ezer forint közötti összegekkel.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

A három legolcsóbb Pest megyei településen, Jászkarajenőn, Mikebudán és Nagybörzsönyben, Vámosmikolán viszont 122-135 ezer forintos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat. A legolcsóbb ingatlanok listáján tavaly Jászkarajenő volt az élen, az itteni utcákon, tereken lévő ingatlanoknál mindössze 51 ezer forintot kellett kifizetni négyzetméterenként. Mindez azt jelenti, hogy

a megyén belül hét-nyolcszoros különbségek vannak a piacon, ha pedig a legdrágább és a legolcsóbb utcákat hasonlítjuk össze, még durvább, több mint tizenhatszoros árkülönbséget láthatunk.

Az Ingatlan.com adatai alapján az alacsony árak a vásárlói érdeklődést is felpörgették: a jászkarajenői ingatlanok iránti kereslet az idén a másfélszeresére nőtt, Vámosmikolán pedig több mint a triplájára emelkedett egy év alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!