Az építőipari termelés nőtt, az ipari csökkent szeptemberben

2021. november 12. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztusihoz képest 4,2 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés szeptemberben, közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az MTI által is ismertetett adatok szerint szeptemberben az építőipari termelés volumene 14,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 21,2, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal magasabb volt a tavaly szeptemberinél.

Az év első kilenc hónapjában 10,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 12,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 12,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévinél 4,2 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipari termelés volumene viszont szeptemberben 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,7 százalékkal csökkent, erősítette meg pénteken második becslése alapján a KSH. Augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan kiigazított kibocsátás. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 szeptemberében.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 19,1, az energiaiparé 15,0 százalékkal nőtt.
A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH, legjobban a villamos berendezés gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása azonban – nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások következtében – jelentősen, 26 százalékkal visszaesett.

Az ipari export volumene 0,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 27 százalékkal, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek kivitele 12 százalékkal visszaesett. Az ipar belföldi értékesítése 7,0, a feldolgozóiparé 5,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!