A csiphiány felpörgette itthon is a használtautó-piacot, növekszik az import kocsik száma

2021. november 4. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Idén meghaladhatja a behozott használt autók mennyisége a tavalyi szintet. Emögött a visszaeső termelés és a csiphiány áll, írta közleményében a JóAutók.hu.

Októberben 12 040 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami a tavaly októberi szinthez képest 6,2 százalékos növekedést jelent. A JóAutók várakozása szerint a növekedés éves szinten is látható majd.

„Az autópiacot sújtó csiphiány hatására októberben már közel negyedével kevesebb új autót adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az alkatrészhiány miatt visszaeső termelés jelentősen kitolta a megrendelés és átvétel közti várakozási időt, miközben a gyártási költségek növekedése számottevő áremelkedéssel is járt. Ebben a helyzetben a vásárlók egyre nagyobb része fordul a használt autók felé” – állítja Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Az elemzők szerint legalább a jövő év közepéig kitart a csiphiány, és ez a használtautó-piacon is magasan tartja majd a keresletet. Ez az árakon már most is látszik, néhány kategóriában 20 százalékot emelkedtek az átlagárak év eleje óta.

Az első negyedévben az importált használt autók mennyisége még 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékektől, október végére azonban a piac már teljesen behozta a lemaradását. A megnövekedett kereslet miatt az év hátralévő hónapjaiban is magas szinten marad az import volumene, így mára szinte bizonyossá vált, hogy 2021-ben a tavalyi 130 430-nál több használt autó áramlik majd az országba.

Az idén eddig behozott 110 ezer használt autó összetétele az előző évhez képest a kisebb járművek (kisautók, illetve alsó-középkategóriás autók) felé tolódott el. A legnépszerűbb importmárkák listájának első négy helyén tavalyhoz hasonlóan a Volkswagen, az Opel, a Ford és a Toyota szerepel, hozzájuk zárkózott fel az ötödik helyre a tavaly még nyolcadik Hyundai.

A JóAutók azt írta, hogy 2021 első felében még több új autót értékesítettek itthon, mint tavaly, de a harmadik negyedévben már 13,6 százalékkal volt kevesebb az újautó-eladások száma, októbert tekintve pedig már közel 24 százalékos volt a különbség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!