GfK: Európában Liechtenstein, Magyarországon Üröm a legmódosabb

2021. november 4. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

A 7643 eurós átlagos hazai egy főre jutó éves vásárlóerő az európai átlag 51 százaléka.

A GfK vásárlóerő-felmérése szerint egy magyar évente átlagosan 7643 eurót (2,75 millió forintot) tud elkölteni. Jó magas számnak tűnik, hiszen ez azt jelenti, hogy egy átlagos, négytagú magyar családnak 11 millió forintja áll rendelkezésre egy évben, de az is lehet, hogy a gazdagabbak nagyon felhúzzák az átlagot.

A magyar adat az európai átlag 51 százalékának felel meg. Ezzel 42 ország közül az idén is a 30. helyen állunk az országok összehasonlításában.

Az élen Liechtenstein, Svájc és Luxemburg jár élen, inkább le sem írjuk, hogy ott mennyi az egy főre eső vásárlóerő, de elég az hozzá, hogy a sereghajtók, vagyis Koszovó, Moldova és Ukrajna vásárlóereje úgy a harmincada az éllovasoknak. Vagyis, amíg egy ukrán, vagy egy moldáv megiszik egy vodkát, a liechtensteini akár harmincat is benyakalhat. A három, mindenféle vagyonkezelési és egyéb pénzügyi szolgáltatást is nyújtó állam után jönnek az északiak, Izland, Norvégia és Dánia is igen gazdag.

Összességében a 42 vizsgált országból 16 az európai átlag felett van. Ezzel szemben 26 olyan ország áll, ahol az egy főre jutó vásárlóerő az átlag alatt van.

Filip Vojtech, a GfK globális geomarketing szakértője kifejtette:

„Miután a vásárlóerő tavaly a koronavírusjárvány miatt stagnált, idén az emberek legalább részben kompenzálni tudják a növekvő inflációt a nominális vásárlóerő növekedésével. Így az európaiaknak 2021-ben ismét több pénzük lesz a fogyasztói kiadásokra, szolgáltatásokra, nyaralásra és sok másra.”

Magyarországon a vásárlóerő a főváros környékén és az osztrák határ mentén a legmagasabb. Ha a megyéket és a fővárost rangsoroljuk, akkor főváros továbbra is egyértelmű fölénnyel az első helyen áll: az itt élőknek egy főre vetítve 9722 euró áll rendelkezésükre. A dobogóra még Komárom-Esztergom és Fejér fért fel.

Az utolsó helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, Ami pedig az egyes településeket illeti, itt a kutatás az 5 ezer főnél népesebb településeket rangsorolta, Üröm, Paks és Nagykovácsi nyert, de Győrújbarát már két helyet előrelépett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!