A vállalkozók építenek lakásokat, a magánszemélyek kevésbé

2021. november 4. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosban hasít a piac, vidéken még lefagyás észlelhető.

Csak a vállalkozói lakásépítés hasít, a magánszemélyeké visszaesett – világított rá az Mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatal adatait elemezve.

Mint írják, regionális aránytalanságok is felléptek, sokezer új társasházi lakás készült el Budapesten, de a megyeszékhelyek nagyon lemaradtak. Országosan összesen 12 642 darab új lakás készült el, ez 1,7 százalékkal kevesebb, mint 2020 azonos időszakában. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 430 volt, ez viszont 30 százalékkal több, mint tavaly az első három negyedévben.

Budapest vezet az átadott új lakások terén, mostanra értek be a két-három éve elkezdett nagyobb társasházi beruházások. Az idei első három negyedévben 5044 lakást vettek használatba a fővárosban, több mint kétszer annyit, mint a megelőző év azonos időszakában. A megyei jogú városokban ugyanakkor 37, a többi városban 16, a községekben pedig 29 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint egy évvel korábban.

A KSH rámutat, hogy a természetes személyek által épített lakások aránya 44-ről 32 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 55-ről 67 százalékra nőtt 2020 első három negyedévéhez képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 38 százaléka családi házban, 57 százaléka többlakásos épületben, 2,5 százaléka lakóparkban található. Az új családi házak száma negyedével elmaradt a megelőző időszakitól, míg a többlakásos épületekben 29 százaléka több lakás épült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!