A Pfizer 36 milliárd dollárt keres idén a vakcináival

2021. november 2. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak idén 36 milliárd dollárt keres a Pfizer a vakcináival – írja az MTI.

A vállalat kedden közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében jelezte, hogy idén várhatóan 36 milliárd dollár bevételre tesz szert a Covid–19 elleni mRNS-vakcina forgalmazásából, ami 7,5 százalékkal több az előző előrejelzésnél.

Az amerikai gyógyszergyártó sorra köti az új szerződéseket az országokkal, mivel még több vakcinára van szükség, az ismétlőoltások és az újabb korosztályokban való használat engedélyezése miatt. A napokban megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5–11 éves korosztály Pfizerrel való oltását is.

A sikerhez az is hozzájárult, hogy más vakcinagyártók, például a Moderna és a Johnson & Johnson gyártási nehézségekkel küzdöttek.

A szeptember 31-ével zárult negyedévben a Pfizer bevételei éves összevetésben 134 százalékkal, 24 milliárd 94 millió dollárra emelkedtek. Csak a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazásából 13 milliárd dollár bevétele keletkezett a Pfizernek, miközben elemzők 10,88 milliárd dollárt vártak, és az egy évvel korábbi 1,71 milliárd dollárról 14,6 milliárd dollárra nőtt a forgalom értéke. A vállalat adózás utáni nyeresége 8 milliárd 146 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd 469 millió dollárra – írja az MTI.

A várakozások további javítását ismét a koronavírus elleni védőoltás kiugró forgalma indokolja, ezt azonban részben ellensúlyozzák a megemelt kutatás-fejlesztési költségek, amelyeket a Covid-19 betegség elleni vakcinákra, vírusölő készítményekre és egyéb mRNS-alapú fejlesztési programokra fordítanak.

A Pfizer részvénye 43,64 dolláron zárta a kereskedést hétfőn a New York-i tőzsdén, ami közel 30 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A keddi nyitás előtt bő egy órával 44,96 dolláron forognak a részvények az elektronikus kereskedésben. Az elmúlt 52 hét alatt 33,36 és 51,86 dollár között mozgott az árfolyam. A vállalat piaci tőkeértéke meghaladja a 244 milliárd dollárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!