Elon Musk a Világélelmezési Program vezetőjének: Adok 6 milliárd dollárt, ha levezetitek, ez hogyan oldja meg az éhínséget

2021. november 1. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk kész adni 6 milliárd dollárt a vagyonából a globális éhínség megoldására, ha precízen levezetik neki, hogyan oldaná meg ez az összeg a problémát, és transzparens módon költenék el – jelezte Twitteren az amerikai milliárdos, aki vagyona értéke alapján jelenleg a világ leggazdagabb embere.

A Bloomberg azt írja, Musk tweetjei arra reagálnak, hogy korábban David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója szintén a Twitteren arra kérte a milliárdosokat: „most az egyszer lépjenek fel”, tegyenek az éhínség ellen. Beasley tweetjében külön is megnevezte Jeff Bezost és Elon Muskot, a gazdaglista első helyén egymást váltogató milliárdosokat és azt állította, 6 milliárd dollár 42 millió embert segíthetne megóvni az éhhaláltól.

Musk vasárnap válaszolt a felszólításra, és azt írta: ha a Világélelmezési Program átlátható és nyílt elszámolást alkalmazva „ebben a Twitter-folyamban pontosan leírja, hogy 6 milliárd dollár hogyan fogja megoldani a világ éhezését, akkor azonnal eladok Tesla részvényeket ebben az értékben, és odaadom a pénzt” – írta Musk.

Musk cége, a Tesla a múlt héten csatlakozott ahhoz a maroknyi vállalathoz, amelynek értéke meghaladja az 1 billió dollárt. Így a 6 milliárd dolláros összeg csak egy töredéke lenne Musk jelenlegi 311 milliárd dolláros nettó vagyonának. Vagyonnövekedési üteme a cég értéknövekedésével összhangban az utóbbi időben különösen gyors volt, csak október 29-én 9,3 milliárd dollárral lett gazdagabb.

Az éhezés problémája azért lett kiemelt téma mostanában ismét, mert az élelmiszerárak rettenetesen elszálltak az elmúlt időszakban, a FAO árindexe 33 százalékkal magasabb szinten állt szeptemberben, mint egy évvel azelőtt. Az élelem inflációja jelentős kihívás elé állítja azokat a szegény országokat, amelyek az élelmiszer jelentős részét importálni kényszerülnek. Az ENSZ Világélelmezési Programja már tavasszal jelezte, hogy 2021 a járvány és a klímaváltozás okozta globális élelmiszerkrízis miatt különösen rossz év lesz az éhezés szempontjából.

Beasley azóta két Twitterbejegyzésben is reagált Musk válaszára:

  • az egyikben jelzi, hogy nem teljesen pontos, ahogy tálalták a felvetését, mert 6 milliárd dollárból valóban nem lehetne megszüntetni az éhezést, viszont meg lehetne előzni a geopolitikai instabilitást, a tömeges migrációt és 42 millió éhező ember életét. Szerinte soha nem látott krízis van kialakulóban a Covid-járvány és a klímaváltozás miatt.
  • a másik posztjában pedig személyes találkozót – akár a Földön, akár az űrben – sürget Muskkal, hogy Twitter-bejegyzések helyett megmutathassa neki a valódi terveket a témakörben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!