Óriási távközlési tranzakció: áttételesen megjelenhet a szingapúri állam is a magyar piacon

2021. október 18. – 10:48

Óriási távközlési tranzakció: áttételesen megjelenhet a szingapúri állam is a magyar piacon
Távközlési tornyok bontása a Normafánál Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A cseh PPF-csoport eladja a Cetin 30 százalékát a GIC–nek. Ok, de kik ezek? Mindjárt megmagyarázzuk, hogy miért fontos ez a nemzetközi bejelentés nekünk.

A cseh PPF Group a tragikus helikopterbalesetben elhunyt, Petr Kellner, vagyis a leggazdagabb kelet-európai üzletember egykori cége. Ez a társaság most bejelentette, hogy eladja a szingapúri GIC-nek a Cetin 30 százalékát.

Valószínűleg a GIC és a Cetin sem cseng túl sok olvasónak ismerősen, de talán, ha annyit hozzáteszünk, hogy a Cetin magyar cége, vagyis a Cetin Hungary tavaly 23 milliárd forintos forgalom után 10,7 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el, akkor már látszik, hogy nem akármilyen cégről van szó.

Az iparág, ahol járunk, a távközlés, azon belül is ez egy úgynevezett „toronycégről”, vagyis távközlési infrastruktúrával foglalkozó cégről van szó, a Cetin Hungary gyakorlatilag a Telenor korábbi toronyrészlegét jelenti.

Épül a gigaholding

Magyarországon mindez azért nagyon „hot topic”, mert az állami Antenna Hungária és a tőzsdei 4iG bejelentették, hogy egy közös távközlési szuperholdingot hoznak létre, és előbbi 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban (Telenor Magyarország és Telenor Real Estate, illetve Cetin Hungary), és hamarosan lezárulhat a kritikus infrastruktúrákat működtető MVM NET Zrt. átvétele is.

Mint azt Leoš Rousek, a PPF kommunikációs vezetője a Telexnek elmesélte,

az anyavállalatok szintjén lebonyolított tranzakcióban a PPF egy amszterdami cégében vásároltak be a szingapúriak, a vételár nem publikus, és a PPF a központi Cetin-cégben megtartja a 70 százalékos többségét.

A szingapúri vevő

Na de ki a vevő, és miért érdekes ő számunkra? A GIC szingapúri szuverén alap elképesztő méretű befektetési vállalkozás, mintegy 440 milliárd dollárt kezel. Ezt az alapot Szingapúr 1981-ben, az itthon is ismert Rothschild tanácsadóinak segítségével hozta létre, azzal a céllal, hogy Szingapúr rendkívül gyors ütemben gyarapodó devizatartalékait fektesse be.

A GIC tehát valami olyasmi, mint a gazdag olajállamok szuverén alapjai, csak itt olajról nincsen szó, de a gazdag Szingapúr így is több mint 40 országban, rengeteg különféle szektorban fektetett már be a deviza-tartalékaiból.

A Budapest Airportban is benne vannak

Áttételesen (a Malton Investment célalapon keresztül) ő az egyik tulajdonosa a Budapest Airportnak, és úgy látszik nem ment el a kedve a magyar államtól, pedig onnan már szívesen elhajtaná Magyarország. (a szingapúri alapok másik fontos regionális befektetése, hogy az energiakereskedő MET-csoportba is bevásároltak). A most bejelentett dealnek Magyarország természetesen nem az elsődleges célja volt, csak áttételes hozadéka.

Ang Eng Seng, a GIC infrastrukturális befektetési igazgatója elmondta:

„hosszú távú befektetők vagyunk, bízunk abban, hogy a digitális infrastruktúra szektor tovább fog növekedni, és a Cetin, Közép-Kelet-Európa vezető távközlési szállítója.”

Juraj Šedivý, a Cetin vezérigazgatója is lelkes volt:

„A GIC -szel kötött partnerségünk új lehetőségeket nyit meg a Cetin-csoport számára”

A 25 országban aktív PPF-csoport talán a nemzetközileg legsikeresebb kelet-közép-európai cég, erős pozíciókkal az Egyesült Államokban, Kínában, Vietnámban. A csoport 39,7 milliárd eurónyi eszközzel rendelkezik, és 94 ezer embert foglalkoztat világszerte

Korábban az elemzők 6-7 milliárd euróra értékelték a Cetint (ezt azért tehették meg, mert egy hasonló lengyel-spanyol deal árazása publikus volt) ez az értékelés aligha volt nagyon rossz, de mint írtuk, a felek most nem közöltek árat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!