Soha nem drágult még ennyire a kínai termelés

2021. október 14. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordütemben emelkedtek a termelői árak Kínában szeptemberben, miután az ipari vállalatokra jelentős nyomást gyakoroltak az egekbe szökött szénárak, illetve a szénhiány miatt az ország több részén alkalmazott energiahasználati korlátozások – írta az MTI.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 10,7 százalékkal nőttek szeptemberben. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot. Elemzők 10,5 százalékos növekedésre számítottak az augusztusi, 9,5 százalékos áremelkedést követően.

A termelői árak növekedésében elsősorban a termelőeszközök felszökő ára játszott szerepet. A termelőeszközök ára szeptemberben 14,2 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A legmagasabb – 49,4 százalékos – áremelkedést a kitermelési szektorban regisztrálták, míg a nyersanyagiparban 20,4 százalékkal, a feldolgozóiparban pedig 8,9 százalékkal nőttek a termelői árak. A szénkitermeléssel és -finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 74,9 százalékos áremelkedést jegyeztek fel szeptemberben, 17,8 százalékkal magasabbat, mint augusztusban. A kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó szektorban az áremelkedés mértéke 43,6 százalékos volt a múlt hónapban éves összevetésben.

A termelőkre jelentős nyomást gyakoroltak szeptemberben a tüzelőanyagok – elsősorban a szén – megemelkedett árai. A csütörtöki jelentés szerint a tüzelőanyagok beszerzési ára 30,3 százalékkal nőtt szeptemberben éves bázison.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság kedden közölte, hogy átalakítja az árképzést az energiapiacon. Míg a lakosság továbbra is államilag megszabott egységárat fizet majd a villamosenergiáért és a fűtésért, a nagy energiaigényű ipari és kereskedelmi felhasználók esetében az energiaárak 20 százalékkal térhetnek el az állami szabványtól.

Havi összevetésben a termelői árak 1,2 százalékkal nőttek augusztusról szeptemberre, míg az év első három negyedévében 6,7 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése szeptemberben 0,7 százalékos volt. Elemzők 0,9 százalékos áremelkedést valószínűsítettek az augusztusi, 0,8 százalékos adat után.

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a fogyasztói piacon a kereslet és kínálat stabil volt szeptemberben, és stabilak maradtak az árak is. Az élelmiszerek ára éves bázison 5,2 százalékkal zsugorodott a múlt hónapban, elsősorban a kínai konyhában népszerű sertéshús árának 46,9 százalékos visszaesése miatt. A sertéshús ára tavaly még a szokásosnál magasabb volt, az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis-járvány hatására, a járványt azonban azóta megfékezték, a sertéshúsellátás pedig helyreállt.

Havi összevetésben a fogyasztói árak stagnáltak a múlt hónapban, míg az első három negyedévben 0,6 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest. Kína az idei évre 3 százalék körüli fogyasztói árnövekedést tűzött ki, szemben a tavalyi, 3,5 százalékos céllal.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,2 százalékkal emelkedett szeptemberben éves összehasonlításban. A növekedés üteme enyhén emelkedett az augusztusihoz képest.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.