Az olasz kormány nem költ több pénzt a veszteséges Alitaliára, 74 év után megszűnik a cég

2021. október 14. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 74 éves Alitalia története végleg lezárul csütörtökön, miután az olasz légitársaság egyik gépe még megtesz egy utolsó utat Rómáig. A cég helyét péntektől az ITA (Italia Trasporto Aereo) veszi át, írja az MTI.

Az Alitalia utolsó járata Szardínia szigetéről indul és a repülőgép csütörtökön, 23.10 órakor szál le a Roma-Fiumicino repülőtéren. Az légitársaságot 1947-ben alapították, fénykora a 60-as-70-es években volt, ekkor a harmadik legnagyobb légi vállalat volt Európában a British Airways és az Air France után.

Az Alitalia nem volt képes igazodni a kor elvárásaihoz. A csaknem két évtizede veszteséges cégnek komoly versenyt teremtettek a fapados légitársaságok, de a végső csapást a globális koronavírus-járvány mérte rá. Az Alitalia hosszú ideje állami lélegeztető gépen volt, a jelenlegi, Mario Draghi vezette olasz kormány engedte el végleg a kezét, nem volt hajlandó több közpénzt költeni a veszteséges légitársaság fenntartására.

Az Alitalia pénteken újraéled, de már ITA (Italia Trasporto Aereo) néven. Az állam 1,35 milliárd eurót invesztált az új cég létrehozásába, amit szeptemberben engedélyezett az Európai Bizottság.

Az ITA 52 repülőgéppel indul 2950 alkalmazottal. (Az Alitaliánál mintegy 10 ezren dolgoztak.) Az új cég egyelőre 61 útvonalon közlekedik majd 45 célállomással, beleértve Frankfurtot, Párizst, Londont, New Yorkot és Buenos Airest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!