Már vissza is vonták a vendéglátósokat ellehetetlenítő új szabályt

Legfontosabb

2021. október 13. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt a vendéglátós szakma 90 százaléka számára betarthatatlan új előírást, amely szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. A Magyar Közlönyben kedden megjelent módosítás szerint szakképesítés nélküli dolgozó is készíthet melegételt és cukrászati terméket. A rendelet szerdán hatályba is lépett.

A rendelet szerint október 13-tól a meleg- és hidegételek, valamint a cukrászati termékek elkészítése esetében csak a szakmai felügyeletet ellátó személynek kell képesítéssel rendelkeznie, a többi munkavállalónak nem. Szintén október 13-tól a büfétermékek (pl. lángos, palacsinta, melegszendvics, stb.) elkészítése és forgalmazása esetében sem kell semmilyen képesítéssel rendelkeznie a dolgozónak.

Mint a Telex megírta, egy eredetileg szeptember elsején hatályba lépett módosítás azt írta elő, hogy a jövőben minden ilyen étel készítését csak szakképesítéssel rendelkező munkavállaló végezheti. Ez a szakma 90 százaléka szerint betarthatatlan lett volna. Közismert, hogy a vendéglátás évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzd, és a vállalkozások nem hogy szakképzett, de bármilyen dolgozót alig találnak.

Volt olyan szakmai szervezet, amely értetlenül állt a dolog előtt, állításuk szerint velük senki nem egyeztetett erről. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már hétfőn jelezte, hogy kezdeményezik a képesítési követelmények rendeletének módosítását. A minisztérium állítása szerint a képesítési követelmények rendelete több egyeztetés után, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását” – írta közleményében a tárca.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!