Tisztázták az adathamisítás vádja alól a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatóját

2021. október 13. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatért munkájához Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója, miután az IMF igazgatótanácsa a hét elején tisztázta az adathamisítási vádak alól, írja az MTI. Georgieva újságíróknak nyilatkozva köszönetet mondott az IMF igazgatótanácsának a bizonyítékok pártatlan és átfogó kivizsgálásáért. „Nagyszerű érzéssel tölt el, hogy ismét kizárólag az előttünk álló munkára összpontosíthatunk” – jelentette ki.

A testület nyolc napig ülésezett, és hétfőn este nyilvánította ki teljes bizalmát Georgievának. Ezzel elejét vették egy vezetőcserének az IMF élén.

„Az igazgatótanács úgy ítéli meg, hogy a vizsgálat alatt összegyűjtött információk nem bizonyítják meggyőzően, hogy a vezérigazgató szabálytalanul járt volna el a Világbank vezetőjeként a Doing business 2018 című jelentés összeállításakor”

– közölte az IMF. A szervezet bízik abban, hogy Georgieva elkötelezett, és a legmagasabb fokon garantálja a szervezet irányítását és hitelességét.

Krisztalina Georgieva 2020 februárjában Washingtonban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Krisztalina Georgieva 2020 februárjában Washingtonban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Georgievát azzal gyanúsították, hogy előző munkahelyén nyomást gyakorolt a Világbank szakembereire, hogy hamisítsák meg a globális pénzügyi szervezet 2017 októberében kiadott Doing Business 2018 című jelentését, Kínának hét hellyel jobb helyezést adva a versenyképességi rangsorban. Mindez abban az időszakban történt, amikor a Világbank éppen tárgyalásban volt Kínával egy tőkeemelés kapcsán.

A 68 éves ügyvezető igazgató következesen tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna alkalmazottaira. A Világbank és az IMF számára is súlyos vádat jelent az állítólagos adathamisítás. A washingtoni székhelyű pénzügyi szervezetek számára ugyanis központi jelentőségű a globális gazdasági adatok részrehajlásmentes és politikától független összeállítása, amelyek gyakran messzeható döntések alapjaként is szolgálnak

A francia kormány szerdán ismét támogatásáról biztosította a bolgár közgazdászt, aki 2019 októberében lett az IMF ügyvezető igazgatója világbanki vezető tisztségei után. Bruno Le Maire gazdasági miniszter kijelentette, hogy Georgieva nagyszerű munkát végez tisztségében. Hozzátette: nem számít arra, hogy a vizsgálatnak tartós hatása lenne az IMF-re vagy a Világbankra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!