Manipulálhatták a világ egyik legfontosabb versenyképességi rangsorát

2021. szeptember 18. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Világbank Doing Business listája a gazdasági világ egyik legjelentősebb, üzleti környezetet és versenyképességet felmérő összesítése. A magyar kormány is büszkélkedett már azzal, hogy előrelépett az ország ezen a listán, és ez igazolja a gazdaságpolitika sikerét.

Egy független vizsgálat azonban most azt állítja, hogy a lista 2018-as kiadásához a szempontokat és az egész metodikát direkt úgy alakították, hogy az Kínának kedvezzen. És ami még ennél is súlyosabb: mindezt a Világbank akkori vezetője, Kristalina Georgieva nyomására tették szervezet szakértői. A vizsgálatot egyébként a Világbank etikai bizottsága kezdeményezte. A vizsgálat szerint Georgieva utasítására egyes adatokat is megváltoztattak Kína esetében.

Mindez abban az időszakban történt, amikor a Világbank éppen tárgyalásban volt Kínával egy tőkeemelés kapcsán. A 2018-as listán végül Kína 7 helyet javított a 2017-es pozíciójához képest, a tőkeemelés pedig sikerrel lezajlott. A vizsgálat nem mondja ki egyértelműen, hogy a kettő között kapcsolat lehetett. Megállapít azonban további anomáliákat a lista 2020-as kiadásában, Szaúd-Arábia és Azerbajdzsán helyezéseivel kapcsolatban – de itt nem nevesíti, hogy ki állhat a manipuláció mögött.

Georgieva, aki ma az IMF vezetője, közleményt adott ki, amiben leszögezi, hogy nem ért egyet a vizsgálat eredményeivel. Az amerikai pénzügyminisztérium, ami a Világbank legnagyobb részvényese, egyelőre csak annyit reagált, hogy elemzik a jelentés megállapításait.

(Reuters)

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.