Rohamtempóban törnek előre a hevítéses dohánytermékek, a cigi visszaszorulóban

2021. október 13. – 07:00

Másolás

Vágólapra másolva

Bő másfél év alatt négyszeresére nőtt a hevítéses dohánytermékek magyarországi forgalma, derül ki a 24.hu cikkéből: 2020 januárjában még csak 38,3 millió szál hevítésre szánt dohányterméket értékesítettek idehaza, idén augusztusban ez a szám viszont már 144,3 millió szálnál járt. Eközben a cigaretta és a sodrásra szánt, finomra vágott dohány forgalma folyamatosan csökken.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nzrt. adataiból az is kiderül, hogy 2020-ban egész évben adtak el annyi ilyen terméket, mint 2021 első hét hónapjában. A hevítéses termékekkel együtt a hevítésre alkalmas eszközök piaca is kilőtt: a 2020 januárjában eladott 400 ezer eszköz ez év júliusára már 900 ezerre nőtt. A forgalmazó szerint eddig összesen 13 millió ilyen eszközt értékesítettek Magyarországon, a fogyasztók számát viszont csak több százezerre teszik.

„A sokszor a cigaretta alternatívájaként emlegetett hevítéses dohányzás egy viszonylag új technológia, és nem összekeverendő az e-cigarettákkal. A felhasznált dohány a hivatalos megfogalmazás szerint ebben az esetben olyan feldolgozott dohány, amelyet hevítenek, ám nem égetnek el, ahogy az a hagyományos termékekben történik. Ez különféle módokon valósulhat meg, ám minden hevítésre szánt dohányt tartalmazó termék dohányt használ fel az égetés nélküli gőz előállítására vagy aromásítására” – írja az előretörő termékről a 24.hu.

Visszaszorul a cigaretta

A cigaretta és a sodrásra való dohány piacán eközben egyértelmű visszaesés tapasztalható.

  • A cigarettáknál 2020 és 2021 összevetésében az látható, hogy minden hónapban kevesebb szálat adtak el, mint egy évvel korábban – 2021 augusztusáig 500 millió szál cigarettával kevesebbet (4 milliárd 615 millió szálat) vásároltak a magyarok, mint 2020 első nyolc hónapjában (akkor 5 milliárd 188 milliót).
  • A dohány esetében szintén megfigyelhető a havi bontásban látott visszaesés, így elmondható, hogy 2021 első nyolc hónapjában közel 150 tonnával kevesebb dohány fogyott (2699 tonna), mint 2020 januártól augusztus végig terjedő időszakában (2837 tonna).
Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass