Jobb ha hozzászokunk a magas árakhoz, mondja a milliárdos élelmiszeripari multi vezetője

2021. október 11. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a Kraft Heinz neve itthon nem cseng túl ismerősen (talán csak a Heinz ketchupos flakonokról), az amerikai cég a világ ötödik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, közvetlenül az olyan óriások mögött, mint a Nestlé vagy az Unilever. A cég vezérigazgatója, Miguel Patricio most a BBC-nek nyilatkozott az élelmiszerpiac jövőjéről, és nem túl szívderítő dolgokat mondott.

Röviden összefoglalva:

  1. Ha úgy érezzük, hogy mostanában irreálisan drága minden, igazunk van
  2. Szokjunk hozzá, mert ez belátható időn belül nem is fog változni, sőt

Patricio szerint az az alapprobléma, hogy a nyersanyagok ára őrült tempóban megy felfelé. Ez persze eddig is megvolt – lévén a termőföld nem lesz több, de az emberiség egyre többet eszik -, de a világjárvány sok lapáttal rátett a jelenségre. A járvány miatt világszerte csökkent az élelmiszer-alapanyagok termelése, elszálltak az energiaárak, és kitört a munkaerőhiány, ami miatt emelkedtek a bérek. Bónuszként Brazíliában gyenge volt a termés, Oroszországban szárazság pusztított, Kína pedig a termelése egyre nagyobb részét fogyasztja el a saját belső piacán. És ha ez még mind nem lenne elég, a mezőgazdaságban létfontosságú műtrágyák ára is kilőtt, illetve a szállítmányozás-logisztika nemzetközi hálózatai is recsegnek-ropognak (erről itt írtunk bővebben)

Iparági szakértők szerint nincs más út, mint ezeket a költségeket áthárítani a vásárlókra, és emiatt további áremelkedések várhatók még 2022-ben is a globális élelmiszerpiacon.

Ironikus módon egyébként a Heinz Kraft bevételei nőttek a járvány alatt, mert tipikusan olyan termékekkel foglalkozik, amiket az éttermekről és menzákról otthoni főzésre átálló emberek vásárolnak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom