Húszból tizenhét párásító megbukott a minőségi teszten, ezeket még a vásárlóktól is vissza kell hívni

2021. október 8. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz párásítóból csak három termék felelt meg a szerkezeti és villamossági követelményeknek, derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vizsgálatán. Tizenhét terméket így vissza is hívtak a boltokból.

Melegben a klímaberendezések, hideg időben a fűtés száríthatja a lakások levegőjét. A túlságosan száraz levegő növeli a fertőzések veszélyét, légzőszervi megbetegedéseket és köhögést okozhat, megviselheti a szemet és a bőrt. Az egészségkárosító hatások megelőzésére a jó minőségű, biztonságos légnedvesítők alkalmasak lehetnek. A hasonló elven működő diffúzorok aromaterápiás célt is szolgálnak, kellemes illattal tölthetik be a szobát, írta közleményében az ITM.

A levegőbe párologtatott víz veszélyt is jelenhet akkor, ha a készülék tartályában elszaporodnak a penészgombák, és a spórákat pedig belélegezzük. Ezek sokféle tünetet okozhatnak, orrfolyás, köhögés, de súlyosabb esetben tüdővérzés is előfordulhat.

A párásítók megfelelő kialakításával viszont jelentősen csökkenthetők ezek a kockázatok. A párásítók vízzel érintkező összes felületének könnyen elérhetőnek, egyszerűen tisztíthatónak kell lennie. A berendezésnek háromnaponta hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a vízcserére.

Az ellenőrzésen megbukott termékek nem rendelkeztek ezekkel az alapvető képességekkel. A kiszuperáltak közül két termék több sebből is vérzett. A szerkezeti hiányosságokon túl a külső tápegység hálózati és törpefeszültségű részeinek nem megfelelő elválasztása, elégtelen szigetelése az áramütés kockázatát hordozta.

Mindössze egyetlen ultrahangos párásító bírt antibakteriális tulajdonsággal, amely megakadályozza a vízben lévő baktériumok elszaporodását. A rendben lévőnek talált háromból fennmaradó két légnedvesítő elsősorban nedvszívó felületről, ventilátorral párologtatott. A termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon megtalálható.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A fogyasztóvédelmi hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonását. A súlyos kockázatú árucikkeket a forgalmazóknak a vásárlóktól is vissza kell hívniuk. A gyászos eredmények indokolttá teszik, hogy az idén először vizsgált termékkör fokozott ellenőrzését a jövőben rendszeresen elvégezze a labor.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!