KSH: Augusztusban 4 százalékra apadt a munkanélküliség

2021. szeptember 28. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A jó hír mindig jó hír, csak az nem érthető, hogy akkor miért van ennyi moratóriumos?

Augusztusban a munkanélküliek száma 194 ezer, a munkanélküliségi ráta 4 százalékos volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte, hogy a fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint a június-augusztusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 200 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékos volt. Egy év alatt a 15-74 éves munkanélküliek száma 15 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal csökkent.

Természetesen minden munkanélküliség súlyos egyedi probléma lehet, ahogyan a gazdaság élénkítésének sem csak munkaerőpiaci részletei vannak, de mégis egy sor kérdést érdemes lenne szakszerűen és nem csak szavazati logikával áttekinteni:

  • Amennyiben ilyen alacsony a munkanélküliség mértéke, akkor mégis miért hozza magát ennyi magyar ember nehéz helyzetbe a moratórium igénybevételével?
  • Az alacsony munkanélküliség segíti a kedvező bérdinamikát, a bérek növekedését, ez már önmagában is nagyon tolja felfelé az inflációt, miért érezte úgy a kormány, hogy 2022 elején további 600 milliárd forint adójóváírást kell juttatni a családoknak?
  • Meddig érdemes még fűteni a gazdaságot a sok keresletélénkítő akcióval („ingyenhitelekkel”, otthonteremtési támogatásokkal), amikor a hazai munkaerőpiacon mintha már elfogyott volna a hadra hívható munkanélküliek tartalékos serege?

Visszatérve az adatokhoz, nagyobb állástalanság inkább a fiatalok körében érezhető, hiszen a 15-24 éves munkanélküliek száma 4 ezerrel, munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal, 15,9 százalékra nőtt. Az összes munkanélküli több mint egynegyede a fiatalok közül került ki.

A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal 3,4 százalékosra, az 55-74 éveseké 0,2 százalékponttal 2,7 százalékosra csökkent. A munkanélküli férfiak száma 104 ezer volt, a munkanélküliségi rátájuk 0,2 százalékponttal 4 százalékra mérséklődött, míg a munkanélküli nők száma 96 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 4,2 százalékosra csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!