Két és fél milliárdos minisztériumi támogatást kapott korábban a becsődölt csigaüzem

2021. szeptember 23. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kamatostul követeli vissza a 2,5 milliárd forintos beruházási támogatást a Kisvárdán csigafeldolgozó és tésztagyártó üzemet építő Bourgogne Gastronomie Kft.-től – írja a Napi.hu.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, két év sem telt el a kisvárdai éticsigaüzem átadása óta, de idén augusztusban már csődeljárás indult a cég ellen, közben a dolgozóknak is többhavi fizetéssel tartoznak.

Főzött csigákat töltenek vissza a megtisztított csigaházakba a gyárban 2019. szeptember 20-án, a nyitás napján – Fotó: MTI / Balázs Attila
Főzött csigákat töltenek vissza a megtisztított csigaházakba a gyárban 2019. szeptember 20-án, a nyitás napján – Fotó: MTI / Balázs Attila

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség a lapot arról tájékoztatta, hogy a Bourgogne Gastronomie (BG) Kft. 6,5 milliárd forintból felépített és 2019 szeptemberében átadott üzemének beruházásához a minisztérium egy 2017-es támogatási szerződés alapján adott 2,52 milliárd forintot. A cég azonban ennek a szerződésnek több pontját is megszegte.

A BG Kft. „a 2020-as üzleti évben a vállalt 300 fős átlagos állományi létszám helyett 184 fős átlagos dolgozói létszámmal rendelkezett, amelyből továbbá a vállalt 15 fős felsőfokú végzettséggel rendelkező átlagos állományi létszám helyett átlagosan 8 főt foglalkoztatott. A cég továbbá megszegte a támogatási szerződésben rögzített beszámolási és tájékoztatási kötelezettségeit is. Mindez a támogató elállását eredményezte a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014-es kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseire figyelemmel” – közölte a HIPA.

A minisztérium a szerződésszegésekre hivatkozva most visszaköveteli a cégtől a folyósított támogatási összeget és annak kamatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!